HR-professionals zijn weinig bezig met de impact van AI, robotisering en digitalisering op het personeelsbeleid. Zo weet slechts 7% wat het in de komende twee jaar concreet betekent zo blijkt uit het HR-Trendonderzoek van Berenschot. Het bedrijfsleven en de overheid laten volgens het adviesbureau op grote schaal kansen liggen. Niet alleen op het gebied van digitalisering, maar ook op het gebied van de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Ouderenzorgorganisatie tanteLouise heeft de meest creatieve ‘out-of-the-box’ oplossing om de arbeidsmarktkrapte te lijf te gaan. En daarmee wint het de Nationale HR Zorg Award 2024. Het pakt het arbeidsmarkttekort bij de kern aan door te kijken naar de zorgvraag. En het is volgens de jury een typisch voorbeeld van omdenken, het thema van deze award-editie.
De komende vijftien jaar geen personeel er meer bij. Dat is wat de gemeenten te wachten staat als ze niets doen. Daarom is de VNG met een handreiking gekomen. De handreiking ‘Flexibele arbeidsinzet gemeentelijke sector’ zet voor gemeenten op een rij welke vormen van samenwerking mogelijk zijn in de gemeentelijke sector en geeft aan waar zij rekening juridisch, fiscaal en mededingingsrechtelijk rekening mee moeten houden.
Vakgenoten ontmoeten en je laten inspireren op brandende thema’s als de employee journey, de verschillende generaties, zingeving, D&I, performance en de lerende organisatie, 350 HR-professionals waren daar voor in tijdens HR DAY 2022. Een goedgevulde dag met meer dan 25 programmaonderdelen. Een kleine selectie.
De spanning op de arbeidsmarkt neemt steeds verder toe. AWVN heeft onderzocht wat werkgevers hiervan merken. Uit dit onderzoek onder ruim 400 werkgevers blijkt dat de krapte tot recordhoogte is gestegen en dat deze zijn piek nog niet heeft bereikt. 9 op de 10 werkgevers geeft aan dat zij momenteel personeelstekorten ervaren en maar liefst 94% van de werkgevers verwacht dat deze tekorten het komende jaar aanblijven of toenemen. Ook geven vrijwel alle werkgevers uit dit onderzoek aan de negatieve gevolgen van krapte te ondervinden.
Een groot deel van werkend Nederland werkt niet in 9 tot 5 banen maar in wisselende werktijden, zoals in productie, in de logistiek of in de retail. Medewerkers worden dan ingedeeld in roosters. De uitkomst van het roosterproces is vaak een bron van ontevredenheid en gedoe omdat er geen ruimte is voor persoonlijke voorkeuren en 'ingebakken' oneerlijkheid op de loer ligt. Maar door innovaties in slimme Workforce Management-software kan het roosterproces ook het omgekeerde realiseren, namelijk méér betrokkenheid, zelfredzaamheid én employee engagement.
Het kabinet heeft besloten het verbod op rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen al op 1 juli 2021 in werking te laten treden. Vervolgens moet op 1 januari 2022 deze maatregel voor het bedrijfsleven in werking treden. Door de wetswijziging geldt het rookverbod voor alle ruimtes binnen de instellingen die onder het rookverbod vallen.
De servicedesk is vaak het gezicht van een organisatie. Doordat zowel de externe als de interne klant steeds slimmer en daardoor ook mondiger wordt, wordt er ook steeds meer van de servicedesk verlangd. Wat gaat de nabije toekomst op dit punt brengen?
Werkgeversorganisaties, gemeenten, vakbonden en de landelijke overheid slaan de handen ineen om werkend Nederland zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te helpen. Via de lancering van het platform NLWerktDoor brengen de organisaties vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samen. Dit maakt snelle matches in de regio mogelijk om mensen tijdens deze crisis aan het werk te houden en sectoren van voldoende personeel te voorzien.
HR zou huidige en toekomstige vacatures en functies in taken moeten opdelen. Deze aanpak past in het tijdbeeld, waarin organisaties steeds scherper willen sturen op wat ze daadwerkelijk nodig hebben.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.