Logo
  • Nieuws
  • 23 oktober 2013
  • Michelle Hollenberg

Tijdelijk contract niet verlengd bij verzuim

De gezondheid en het verzuim van de werknemer bepalen in grote mate of een werkgever een werknemer aanneemt of behoudt zo blijkt uit onderzoek van TNO.

Wanneer een werknemer kampt met psychische klachten, neemt een werkgever hem liever niet aan of behoudt men hem niet. Een goed cv of het goed functioneren van een werknemer, compenseert dit enigszins maar niet volledig. Uit het onderzoek blijkt verder dat de economische recessie nauwelijks effect heeft op het keuzegedrag van werkgevers. Het onderzoek is uitgevoerd om de gestegen WIA-instroom in de periode 2007-2010 te verklaren.

Andere factoren

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een tijdelijk contract ook van belang is indien er sprake is van verzuim. Slechts 12 procent van de werkgevers investeert extra in een tijdelijke werknemer als deze verzuimt. Opvallend is dat er in de zorg geen enkele werkgever is die extra investeert bij verzuim van een tijdelijke werknemer. Dit doen de werkgevers sowieso. De recessie bleek hierbij nauwelijks effect te hebben.

Werkgeversgedrag

In het onderzoek zijn de volgende vier scenario’s aan 389 werkgevers voorgelegd:
- Eén waarbij werkgevers iemand aan moeten nemen;
- Eén waarbij een contract moet worden verlengd;
- Eén waarbij in geval van reorganisatie een werknemer wordt behouden;
- Eén waarbij extra inzet wordt gepleegd voor een van de verzuimende werknemers.

Hierbij werden diverse werknemerskenmerken gevarieerd, waaronder leeftijd, gezondheid en/of verzuim, baanomvang, contracttype en CV of functioneren. Daarnaast werd ook systematisch de conjunctuur gevarieerd. In totaal zijn 7290 situatieschetsen voorgelegd waarmee het belang van elk aspect in zijn onderling samenhang werd bepaald.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.