Gezond en vitaal personeel is de motor van elk bedrijf. Toch is het onvermijdelijk dat medewerkers tijdelijk uitvallen door bijvoorbeeld een stevige verkoudheid, een blessure of andere medische klachten. Het goede nieuws is dat het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland het afgelopen jaar voor het eerst sinds 2014 daalde: dat kwam in 2023 uit op 4,6% (ten opzichte van 4,7% in 2022, Arboned | Jaarlijks verzuim daalt voor het eerst sinds 2014 (1). Deze positieve trend markeert een keerpunt na een uitdagende periode, waarin veel mensen ziek werden vanwege corona. Daar staat tegenover dat langdurend verzuim door stressgerelateerde klachten met 8.4% steeg.(2)
Maar veruit de belangrijkste reden voor ziekteverzuim? Dat is griep of verkoudheid. Voor 64% van de mensen die zich ziek meldden, was dit de directe aanleiding om thuis te blijven, zo meldt het CBS.(3) Zeker in de maanden oktober tot en met maart, waarin we meer binnen zijn, dicht op elkaar zitten en onze weerstand vaak iets minder is, slaat het griepvirus toe.
Wat kost een werknemer met griep?
Ieder jaar opnieuw vormt de griep een stevige kostenpost voor werkgevers. Volgens de MKB servicedesk4 kost een zieke werknemer gemiddeld 250 tot 300 euro per dag, soms zelfs meer (4). En aangezien iemand met de griep meestal wel zo’n vijf tot zeven dagen uit de running is, kan de rekening voor bedrijven behoorlijk oplopen. Ook de bedrijfsvoering kan ondermijnd worden – zeker als veel medewerkers op hetzelfde moment uitvallen, wat vaak het geval is bij een griepgolf. Met de huidige krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt kan het behoorlijk lastig zijn om acuut vervanging te regelen, en neemt de druk op de schouders van andere medewerkers alleen maar toe.
Gezondheidsraad: maak de griepprik beschikbaar voor personeel
Los van de negatieve gevolgen voor werkgevers, is de griep natuurlijk vervelend voor de werknemer zelf. De meeste mensen knappen gelukkig vanzelf weer op, maar sommigen zijn kwetsbaarder en kunnen ernstige complicaties krijgen, zoals een longontsteking of hartproblemen.(5) Dat zijn bijvoorbeeld 60-plussers, personen met diabetes type 1 of 2, of iemand met weinig afweer door een bepaalde ziekte of een medische behandeling.(6) Deze mensen krijgen via hun huisarts een uitnodiging om in het najaar een gratis griepprik te halen. Maar er zijn ook groepen werknemers die een hoger risico lopen om zelf besmet te raken en anderen te besmetten. De griepprik is de beste manier om een griepgolf op werk tegen te gaan. Hoe meer mensen de griepprik nemen, hoe meer effect het vaccineren heeft. Er ontstaat dan groepsimmuniteit.
De Gezondheidsraad heeft het kabinet dan ook in maart 2023 geadviseerd om bepaalde groepen werknemers, die nauw in contact staan met anderen, een griepprik aan te laten bieden door hun werkgever.(7)
Hoe werkt dit in de praktijk? Download de brochure of ga naar Prikvandezaak.nl om meer informatie te vinden over de griepprik en hoe het regelen van een griepprik op de werkvloer precies in zijn werk gaat. Ook kun je op Prikvandezaak.nl een vrijblijvende offerte aanvragen voor de service. Wilt u direct contact met onze klantenservice, mail dan naar prikvandezaak@viatris.com of bel naar +31 6 53 57 35 44.
Bronvermelding:
1. Arboned | Jaarlijks verzuim daalt voor het eerst sinds 2014
2. Arboned | Verzuim door stress steeg afgelopen jaar met ruim 8%
3. CBS | Ziekteverzuim in Nederland
4. MKB Servicedesk | Wat kost een zieke werknemer? 2020
5. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) | Feiten en cijfers griepprik
6. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) | Voor wie is griepprik 2020
7. Gezondheidsraad | Vaccinatie van werknemers: griep