Logo
  • Nieuws
  • 16 mei 2013
  • Lianne Bouman

Quotum arbeidsgehandicapten in andere vorm gegoten

Het wetsvoorstel Participatiewet ligt na instemming van het kabinet bij de Raad van State. Daarin is een quotum arbeidsgehandicapten vastgelegd. Het quotum wordt pas geactiveerd als het afgesproken aantal extra banen niet wordt gerealiseerd. De eerste toetsing vindt plaats eind 2016. Er moeten dan in ieder geval 11.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten zijn.

Beeld Quotum arbeidsgehandicapten in andere vorm gegoten

In het sociaal akkoord is afgesproken dat het quotum arbeidsgehandicapten (bij alle werkgevers moet minimaal 5 procent van de werknemers bestaan uit arbeidsgehandicapten) uit de Participatiewet wordt uitgesteld en in een andere vorm wordt gegoten.

Alternatief


In het sociaal akkoord is tussen werkgevers, werknemers en het kabinet echter een alternatief overeengekomen: werkgevers moeten er vanaf 2014 gezamenlijk voor zorgen dat meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk komen bij reguliere werkgevers. Er wordt dus wel een quotum arbeidsgehandicapten in de wet vastgelegd, waarbij ook per jaar wordt aangegeven hoeveel extra banen werkgevers beschikbaar moeten stellen aan mensen met een beperking.

2.500 banen bij overheid


Vanaf 2026 moeten werkgevers in de marktsector samen in totaal 100.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten hebben geregeld. Ook de overheid gaat extra banen openstellen voor mensen met een beperking. Zo moeten in 2014 zowel de marktsector als de overheid 2.500 arbeidsgehandicapten aan een baan hebben geholpen.

Verdere uitwerking


Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is met de werkgevers- en werknemersorganisaties in gesprek over de nadere invulling van de wet.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.