Logo
  • Nieuws
  • 12 maart 2012
  • Jessica Hartkoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Dam-tot-Damloper heeft geen recht op WW

De rechter te Haarlem beslist dat de arbeidsovereenkomst van een werknemer die de van Dam-tot-Damloop tijdens zijn arbeidsongeschiktheid heeft gelopen, wordt ontbonden. Het UWV kent daarna aan de werknemer een WW-uitkering toe. De werkgever is eigenrisicodrager en is het met deze toekenning niet eens.

Beeld Dam-tot-Damloper heeft geen recht op WW

Na bezwaar en beroep is in hoger beroep de Centrale Raad van Beroep van oordeel dat aan de ontstane werkloosheid een dringende reden ten grondslag ligt en dat de werknemer een WW-uitkering geweigerd moet worden.

 

Dringende reden

De gedragingen van de werknemer zijn volgens de CRvB aan te merken als dringende reden. De werknemer had onjuiste informatie verstrekt over zijn medische situatie en zijn deelname aan de Dam-tot-Damloop verzwegen. Ook is het verzuimreglement overtreden door zonder toestemming van de werkgever tijdens de arbeidsongeschiktheidsperiode 3 weken op vakantie te gaan naar de Filippijnen.

 

De CRvB is van oordeel dat aan de ontstane werkloosheid een arbeidsrechtelijke dringende reden ten grondslag ligt waarvan werknemer een verwijt kan worden gemaakt. Het UWV had een WW-uitkering moeten weigeren.

 

CRvB, 11 januari 2012, LJN: BV 1378;

Kantonrechter Haarlem, 29 oktober 2008, LJN: BG 2722

 

Tip

Opschorting van loon kan worden gebruikt als drukmiddel om inlichtingen van de werknemer te verkrijgen om zijn arbeidsongeschiktheid vast te stellen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.