Reorganiseren is regisseren!
‘Cut’…, zegt de regisseur. Dat betekent stoppen met deze scene. De acteurs kunnen weer even loskomen van hun rol. Ze krijgen feedback over hoe ze hun rol gestalte hebben gegeven. Om het hierna weer iets beter te doen. Voor een nog beter eindresultaat!
Het regent…reorganisaties. Elke dag komen er weer nieuwe berichten bij van bedrijven, maar ook instellingen, die forse personeelsinkrimpingen aankondigen. Als direct gevolg van de Covid-19 pandemie of als resultaat van 'onderliggend lijden', omdat het eigenlijk al een tijdje minder goed ging.
Reorganisaties zijn niet van vandaag of gisteren. We kennen ze al heel erg lang. In elke crisisperiode barstten ze los. En ook daarbuiten, wanneer een bedrijf of instelling in de problemen komt. Meestal is dat een gevolg van onoplettendheid. En zijn veranderingen in de omgeving niet tijdig opgemerkt en doorvertaald naar de eigen organisatie.
Reorganisaties mislukken
Toch is het niet zo dat we heel veel weten van reorganisaties. Als dat zo zou zijn, dan zou het niet zo vaak misgaan. Want vrijwel alle reorganisaties mislukken! Een triest gegeven bij het feit dat een personele inkrimping zelf al voor veel ellende zorgt.
Jammer, want reorganiseren valt te leren…
Leren van andermans fouten
Net zoals het HR-vak. Vaak zegt men – en ik sluit mij met mijn ruime ervaring graag bij aan – dat HR een ervaringsvak is. Iets dat je echt pas goed leert in de praktijk. Waarin je de theorie misschien net even iets anders toepast. Omdat de omstandigheden daarom vragen. Nu, dat geldt des te meer voor het reorganisatievak. Dat valt alleen maar te leren in de praktijk. Er zijn trouwens ook niet echt theorieboeken over. Leren van elkaar. Leren van andermans fouten. Beter worden door te doen. Samen met ervaringsdeskundigen. En door vallen en opstaan.
De eerste film is meestal ook niet de beste van een regisseur. Regisseren moet je ook leren.
Script
Het eerste dat je moet weten is natuurlijk wat voor soort film het wordt: drama, thriller, romance, comedy? Anders kun je geen script maken. Hetzelfde geldt voor reorganisaties: wat voor soort reorganisatie gaan we uitvoeren? Is snelheid het belangrijkst of toch zorgvuldigheid? Gaan we voor kwaliteitsverbetering? Hoe groot is het budget? Het antwoord op deze vragen is heel bepalend voor ons ‘script’; het bepaalt hoe het reorganisatieproces kan of moet worden ingericht.
Rollen
Vervolgens gaan we de rollen toebedelen. Welke rol vervult het management? Wat doet de directie in dit kader? Welke taken en verantwoordelijkheden pakt HR op? Wie neemt de belangrijke beslissingen? En wie heeft de eindverantwoordelijkheid? Ofwel, wie is de regisseur die zorgt dat we volgens het script blijven werken en binnen de tijdslijnen opereren en niet buiten het budget gaan? Dat kan er maar eentje zijn: één persoon of comité. Anders maken we een film zonder regisseur…
‘Cut’.