Logo
  • Nieuws
  • 22 augustus 2024
  • Koen Enneking - Binnenlands Bestuur Foto: Pand van ministerie van VWS ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart

Onwerkbare situatie niet goed onderbouwd - Kritische projectleider VWS onterecht uit functie gezet

Vier maanden na zijn aantreden als projectleider verantwoordelijk voor een intern programma voor personeelsbeleid werd een ambtenaar uit zijn functie gezet. De projectleider stelde naar eigen zeggen misstanden aan de kaak op het ministerie van VWS. 

Beeld Onwerkbare situatie niet goed onderbouwd - Kritische projectleider VWS onterecht uit functie gezet

De rechter kent de man een ontslagvergoeding van 15.000 euro toe. Vakbond FNV vindt het een ‘ongekend harde uitspraak’ over de manier waarop VWS met een ‘kritische ambtenaar’ is omgegaan.

De ambtenaar was sinds 1 januari 2023 aan het werk bij VWS. Vier maanden later kreeg hij van zijn leidinggevende te horen dat hij werd vervangen.

Dat schoot in het verkeerde keelgat van de man. In een reflectiedocument verwoordde hij zijn opgedane ervaringen op het departement, gericht aan de directie Organisatie, Bedrijfsvoering en Personeel. Een gesprek over die brief met de directeur komt er niet: eerst weigerde de briefschrijver, bij een tweede poging meldde hij zich ziek. Een bedrijfsarts adviseerde de man vervolgens een ‘adempauze’ van twee weken.

Second opinion

Enkele dagen later meldde de projectleider dat hij een second opinion gaat aanvragen. Hij zegt de situatie ‘als onveilig te beschouwen’ en wil daarom niet meer in gesprek. De directeur zou niet goed zijn omgegaan met het in vertrouwen aan haar gezonden reflectiedocument. De man doet later nog wel een verzoek tot mediation, maar daar gaat het ministerie niet op in.

Lees verder op Binnenlands Bestuur voor reactie ministerie, rechter en vakbond

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.