Logo
  • Nieuws
  • 7 oktober 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Volkskrant

ABP kan premie niet verlagen. Loonakkoord ambtenaren onzeker

Het recent gesloten loonakkoord voor 600.000 ambtenaren dreigt niet door te gaan. Het ambtenarenpensioenfonds ABP lijkt namelijk af te haken. Het pensioenfonds stelt dat het de premie niet te veel kan verlagen omdat de pensioenen dan in gevaar komen. Dat meldt de Volkskrant dat in bezit is van een notitie van het bestuur aan de pensioenkamer van het ABP.

Beeld ABP kan premie niet verlagen. Loonakkoord ambtenaren onzeker

En dat terwijl een belangrijk deel van de beloofde loonsverhoging van 5 procent uit de verlaging van de pensioenpremie moet komen.

Die premieverlaging is altijd de zwakke schakel geweest  in het akkoord want niet de minister of de vakbonden bepalen de hoogte van de pensioenpremies, dat doen de pensioenfondsen. Die moeten zich houden aan de regels van de Nederlandsche Bank zo bericht de VK. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en de vakcentrales CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum hebben het akkoord gesloten. FNV heeft het niet ondertekend.

Wat het ABP, met 2,8 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds, doet wordt uiterlijk maandag duidelijk. 

In een reactie zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het loonruimteakkoord staat. En dat ‘zoals gebruikelijk de details in de uitvoering nader worden besproken’. Dat het niet doorgaan van de premieverlaging door het kabinet moet worden gecompenseerd zoals de VK suggereert spreek het echter tegen aldus de NOS.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.