Impact Prinsjesdag: subsidies en kostenbesparingen binnen HR
De Rijksbegroting brengt een aantal wijzigingen met zich mee op het gebied van HR. Met het oog op subsidies en financiële tegemoetkomingen in het HR-vakgebied is goed nagedacht over duurzame inzetbaarheid en is ingezet op een langetermijnvisie.
Voor het opleiden van verplegend personeel is het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging in het leven geroepen. Het doel is samenwerking te stimuleren. De welbekende regeling Praktijkleren is voor de komende jaren verlengd, ook is de doelgroep voor deze regeling flink verruimd. Voor het bieden van stageplaatsen binnen de klimaat- en energietransitie is een aanvulling op Praktijkleren gedaan, om een extra impuls aan deze beroepsgroep te geven.
De stimuleringsregeling SLIM heeft aan budget moeten inboeten. Het is verstandig om hier rekening mee te houden bij het indienen van een aanvraag. Voor de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) blijft het mogelijk om subsidie aan te vragen voor zaken als planning, valbescherming of het gebruik van digitale toepassingen tijdens het werk. Daar waar het voorheen alleen mogelijk was om subsidie aan te vragen voor nieuwe projecten, is het nu ook mogelijk om STOZ toe te passen bij het opschalen van bestaande projecten.
Loonkostenvoordelen
In de loonkostenvoordelen voor werkgevers staan de wijzigingen al iets langer in de steigers. Tijdens Prinsjesdag is bekendgemaakt dat het nieuwe kabinet vasthoudt aan de bestaande plannen voor het LKV en het LIV. Per 1 januari 2025 wordt het Lage Inkomensvoordeel definitief afgeschaft, medewerkers die voor die tijd in dienst treden, ontvangen het voordeel van het LIV nog voor een beperkte periode. Per 1 januari 2025 is het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte medewerkers verruimd en een jaar later, vanaf 1 januari 2026 gelden ook nieuwe voorwaarden voor het LKV banenafspraak en scholingsbelemmerden. Het is vanaf die periode niet meer noodzakelijk om een doelgroepverklaring aan te vragen om het LKV te kunnen registreren.
Sociale zekerheid: Wat kan wel?
Op het gebied van Sociale Zekerheid zijn er geen nieuwe plannen bekend gemaakt. De ingezette weg om het stelsel te vereenvoudigen en toekomstbestendig te maken blijft overeind. Niet alleen voor de WIA, maar ook voor de WW-uitkering. Zo werd eerder dit jaar een maatregel doorgevoerd waardoor het UWV ook in 2025 ruimte krijgt om sociaal-medische centra in te voeren en stapsgewijs toe te werken naar een nieuwe informatievoorziening. Ook ging op 1 juli 2024 is de maatregel ‘Praktisch beoordelen’ in, waarmee extra beoordelingscapaciteit beschikbaar is gekomen.
De HR-specialisten hebben alle ontwikkelingen rondom HR-subsidies en financiële tegemoetkomingen helder op het netvlies. Wil jij weten wat deze ontwikkelingen betekenen voor jouw organisatie? Neem dan contact op met een van de HR -specialisten van OAZ via 088 5600 700 of mail info@oaz.nl
OAZ geeft advies over subsidies en het managen van financiële voordelen en risico’s rondom personeel. OAZ ontzorgt hierin haar klanten en realiseert een optimaal resultaat.