Ziekteverzuim helft lager dan in sector door aanpak duurzame inzetbaarheid
Directeur Ben Wevers van Rouveen Kaasspecialiteiten bekijkt wat er nodig is om medewerkers in verschillende levensfases gezond aan het werk te houden. Een werknemer van 65 kan een andere werkinvulling krijgen dan iemand van 40, zonder dat het een degradatie betekent.
Tijdens de Week van de Ondernemer op 24 juni in Enschede gaat Ben Wevers in gesprek met 100 ondernemers over de duurzame inzetbaarheid.
Leefstijlcoach
Rouveen laat zijn 150 werknemers voortdurend zien dat ze zelf invloed hebben op hun werk en dat ze zuinig moeten zijn op hun inzetbaarheid. Het bedrijf probeert de levensstijl van medewerkers op een positieve manier te beïnvloeden. De leefstijlcoach begeleidt mensen bij afvallen, sporten, slaapcursussen of stoppen met roken. “Elke week beginnen groepjes van zeven man met een erkende opleiding op hbo-niveau waarin ze leren kaas te maken of hoe ze leiding aan een team moeten geven”, vertelt directeur Wevers. “De interesse om een opleiding te volgen is groot. Zes keer per jaar gaan we met alle werknemers in gesprek over Duurzame inzetbaarheid. We nodigen ook gastsprekers uit. De betrokkenheid van werkgever en werknemer levert een positieve instelling op waardoor bij de medewerkers meer creativiteit ontstaat die ingezet wordt om continue nieuwe producten ontwikkelen. Door deze aanpak is het ziekteverzuim gedaald naar 2,3%, tegenover 4,6% in de zuivelsector.