Vakcentrales: wijs versnelde verhoging AOW-leeftijd af
De vakcentrales CNV, FNV en VCP hebben de leden van de Eerste Kamer per brief opgeroepen het wetsvoorstel Versnelling Verhoging AOW-leeftijd te verwerpen. In de brief wijzen de vakcentrales er onder meer op dat mensen zich onvoldoende kunnen voorbereiden op de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd.
Vakcentrale CNV heeft zich op 26 maart tijdens het debat in de Tweede Kamer ook al samen met de andere vakcentrales uitgesproken tegen het wetsvoorstel.
Volgens de vakcentrales vergroot de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd de problemen op de arbeidsmarkt in een tijd van hoge werkloosheid. Daarnaast zadelt het een grote groep mensen op met een extra AOW-gat. ‘Het verder verhogen van de AOW-leeftijd heeft voor veel mensen grote gevolgen, met name voor mensen die geboren zijn tussen 1951 en 1955. Zij hebben geen rekening kunnen houden met deze maatregel en zien zich nu geconfronteerd met een (vergroot) AOW-gat. Dat gat kan oplopen tot 9.945 euro voor alleenstaande AOW-gerechtigden bovenop het al bestaande AOW-gat van 20.000 euro.’
Spelregels
“We begrijpen best dat nu we allemaal steeds ouder worden, we ook langer moeten doorwerken,” aldus CNV Voorzitter Maurice Limmen. “Daarom hebben we ook afspraken gemaakt over de koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting. Wat je echter niet kunt maken is keer op keer tussentijds de spelregels veranderen, daar kan niemand zich op voorbereiden. Mensen moeten kunnen rekenen op een betrouwbare overheid.”
Werkloosheid
CNV en FNV willen dat dit kabinet eerst de jeugdwerkloosheid en de werkloosheid onder oudere werknemers aanpakt.
FNV-pensioenbestuurder Gijs van Dijk: “Er zitten nog steeds ruim 640.000 mensen werkloos thuis. Daarnaast is de jeugdwerkloosheid onder jongeren nog steeds schrikbarend hoog, bijna 15 procent van hen heeft geen baan. Waarom zou je dan nog meer mensen op de toch al te ruime arbeidsmarkt willen laten werken? Pak de werkloosheid aan in plaats van die te verlengen.”
Voorbereiden
Van Dijk vindt ook dat het kabinet veel te weinig rekening heeft gehouden met de financiële gevolgen voor een grote groep AOW’ers. “Als je ziet dat sommige AOW’ers bijna tienduizend euro mislopen door deze maatregel, geld waar ze recht op dachten te hebben, dan hakt dat flink in op hun inkomen. In 2012 is de AOW-leeftijd al fors opgeschroefd, het moet nu een keertje stoppen met steeds maar weer fantasieloos langs deze weg te bezuinigen.”
CNV Voorzitter Maurice Limmen: “De bonden hebben eerder ingestemd met het verhogen van de AOW-leeftijd tussen 2020 en 2025. De bonden hebben dat gedaan met de voorwaarde dat mensen de tijd zouden krijgen zich goed te kunnen voorbereiden op het verhogen van de AOW-leeftijd. Het wetsvoorstel staat daar haaks op.”
Overbruggingsregeling
De Tweede Kamer heeft besloten de AOW-leeftijd versneld omhoog te laten gaan naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Twee jaar eerder dan in het oorspronkelijke tempo.
Om te voorkomen dat mensen die zich niet hebben kunnen voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd een al te grote inkomstenterugval krijgen, is er een overbruggingsregeling. Deze regeling biedt mensen die geen of weinig inkomen hebben in de periode tussen 65 jaar en de verhoogde AOW-leeftijd in ieder geval een uitkering op minimumniveau.
De overbruggingsregeling die in 2019 zou eindigen, wordt nu verlengd tot 2023 en is nu ook opengesteld voor mensen die tussen 1 januari 2013 en 1 juli 2015 met VUT of vroegpensioen zijn gegaan.