5 tips om duurzame inzetbaarheid te concretiseren
De meerderheid van de werkgevers geeft onvoldoende invulling aan de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Veel organisaties praten alleen over duurzame inzetbaarheid, maar gaan niet over tot actie. Hierdoor verliezen organisaties getalenteerde medewerkers. Dit stelt Vincent Wolters, directeur Operations & Human Resources bij Right Management.
Ofschoon veel organisaties het toenemende belang van duurzame inzetbaarheid
(h)erkennen, blijkt het in de praktijk voor werkgevers lastig om hier concreet wat mee te doen.
Duurzame ontwikkeling
Vincent Wolters: ‘‘Werkgevers investeren nog onvoldoende in de duurzame ontwikkeling van hun eigen medewerkers door het ter beschikking stellen van mogelijkheden en voorwaarden zoals het bijvoorbeeld een onderdeel te maken van de performance cycle. Zij zijn nog te vaak bang om bijvoorbeeld op te leiden ‘voor de buren’ en ontnemen medewerkers hiermee de mogelijkheid om zo gezond en gemotiveerd mogelijk door te werken tot aan het pensioen.’’
Dit gaat vooral ten koste van de carrière en ontwikkeling van de werknemer. De medewerkerstevredenheid neemt namelijk af en het verloop wordt hoger. Ook gaat talent onnodig verloren.
Bereidwillig voor bijscholing
Uit de resultaten van de laatste issuemonitor Duurzame Inzetbaarheid van het Ministerie Sociale Zaken en Welzijn blijkt dat er toenemende bereidheid onder medewerkers (87 procent) is tot continue (bij)scholing om kennis en vaardigheden op peil te houden. Dit komt vooral voor nu er langer doorgewerkt moet worden. Vincent Wolters is van mening dat werkgevers op deze trend in moeten haken. Dit kunnen zij doen door gezamenlijk met de werknemer een plan van aanpak te maken hoe elk individu een leven lang op zijn best kan functioneren. Dat begint allemaal met het formuleren van een organisatievisie op duurzame inzetbaarheid met concrete doelen. Deze doelstellingen moeten vervolgens tijdens individuele gesprekken worden vertaald.
‘‘Duurzame inzetbaarheid moet een vast onderdeel worden van de organisatiestrategie. Werkgevers delen de verantwoordelijkheid om medewerkers zo goed mogelijk in een duurzame carrière te ondersteunen vanaf de eerste werkdag tot aan het pensioen’’, aldus Vincent Wolters.
Tips voor duurzame inzetbaarheid
- Inbedden in de gehele organisatie, niet vrijwillig/vrijblijvend inzetten;
- Individueel invullen per werknemer om ieders ontwikkeling zo goed mogelijk te stimuleren;
- Maak het een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de organisatie als werknemer;
- Zorg dat het management duurzame inzetbaarheid omarmt. Rol van manager is cruciaal;
- Zorg dat het een continu proces wordt vanaf binnenkomst tot einde dienstverband.