Logo
  • Nieuws
  • 22 juni 2015
  • Mariel Hovemann

Staken wordt makkelijker

Een staking hoeft geen uiterste middel te zijn en hoeft ook niet van tevoren bekend te zijn. Dit zegt de Hoge Raad op basis van het Europees Sociaal Handvest.

Beeld Staken wordt makkelijker

Volgens het stakingsrecht in Nederland is een staking alleen toelaatbaar als werknemers en werkgevers uitonderhandeld zijn en de staking van tevoren is aangekondigd. De Hoge Raad heeft nu in een uitspraak bepaald dat het stakingsrecht ruimer moet worden opgevat.

Onaangekondigde bedrijfsbezetting

De uitspraak ging over een actie van vakbond Abvakabo FNV. De bedrijfsbezetting bij twee vestigingen van de Amsterdamse zorginstelling Amsta in 2013 was onaangekondigd en dus verboden aldus een lagere rechter. Ook het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat het verboden was een onaangekondigde actie te organiseren. De Hoge Raad heeft nu dit laatste besluit nu vernietigd en de zaak moet worden overgedaan bij het gerechtshof in Den Haag.

Arbeidsvoorwaarden onder druk

Volgens Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zaten deze aanpassingen eraan te komen. De strikte toepassing van het stakingsrecht in Nederland  werd al langer bekritiseerd in Europa. “Ik denk dat bij de rechters altijd heeft meegewogen dat we een land zijn van polderaars,” zegt hij in de Volkskrant. “Dan past het niet om meteen te gaan staken. De uitspraak die er nu ligt, is prettig voor de vakbonden in een tijd dat er veel gebeurt op sociaal economisch terrein en de arbeidsvoorwaarden onder druk staan.”

ECLI:NL:HR:2015:1687

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.