Logo
  • Nieuws
  • 11 juni 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: EenVandaag

Personeelskosten KLM flink hoger dan concurrenten

Vliegmaatschappij KLM is veel meer kwijt aan personeelskosten dan concurrenten. Zo liggen de kosten voor een purser 50 procent hoger dan die van andere maatschappijen. KLM heeft gepoogd de kosten te verlagen maar dat heeft niet gewerkt zo bericht EenVandaag op basis van interne documenten.

Beeld Personeelskosten KLM flink hoger dan concurrenten

Het verschil in personeelskosten zit niet alleen in het loon, ook hebben de medewerkers meer verlofdagen. Verder blijkt het grondpersoneel recht te hebben op 100 procent meer ploegentoeslagen dan bij personeel van andere airlines. En ook heeft KLM meer leidinggevende functies, het zogenoemde waterhoofd.
Ook schijnt de maatschappij een te hoge schuldenlast te hebben en zijn de kosten van een softwaresysteem flink boven budget uitgekomen.

Bezuinigingen

Uit de stukken die EenVandaag in handen heeft blijkt dat KLM eerder geprobeerd heeft de kosten te verlagen. Dit lukte maar ten delen. Ze blijven achter op de veel sneller veranderende concurrenten. Vakbonden vragen zich in EenVandaag af of de nu aangekondigde bezuinigingen genoeg zijn, en of ze überhaupt gehaald worden. Zij roepen de KLM-top op om sneller en harder in te grijpen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.