Logo
  • Nieuws
  • 26 mei 2015
  • Lianne Bouman

Pensioensector ontwikkelt checklists betere pensioencommunicatie

Vanaf september dit jaar kunnen werkgevers gebruikmaken van checklists voor een betere pensioencommunicatie. De checklists maken onderdeel uit van de door de Eerste Kamer aangenomen Wet pensioencommunicatie. De checklists, die door de pensioensector worden ontwikkeld, dienen ter verbetering van de informatieverstrekking van pensioenen.

Werkgevers kunnen de checklists inzetten als zij informatie over pensioenregelingen aan werknemers verstrekken en als zij in gesprek gaan met een werknemer die binnenkort met pensioen gaat.

Wet pensioencommunicatie

De Wet Pensioencommunicatie bevat kaders en richtlijnen voor de communicatie van pensioenfondsen, zodat deze beter aansluit bij de informatiebehoefte en kenmerken van de deelnemer. Doel is dat deelnemers straks beter op de hoogte zijn van hoeveel pensioen ze later krijgen, of dat voldoende is en wat de risico’s zijn van hun pensioenregeling.

Startbrief verdwijnt

Nu worden deelnemers aan een pensioenregeling over de stand van zaken van hun pensioen door middel van de startbrief geïnformeerd. Gebleken is dat de startbrief de deelnemers aan een pensioenregeling onvoldoende informeert. De startbrief wordt vervangen door Pensioen 1-2-3. De nieuwe informatievoorziening vervangt naar verwachting per 1 januari 2016 de startbrief.

Pensioen 1-2-3

Pensioen 1-2-3 bestaat uit drie lagen. Deze gelaagde opzet komt het best tot zijn recht in digitale vorm. Na laag 1 te hebben gelezen is de deelnemer op de hoogte van de meest essentiële elementen van zijn pensioenregeling. Hij is dan in staat om zelf te bepalen of hij meer wil weten. Tijdens of na het lezen van laag 1 kan hij via elk kopje en icoon voor meer details doorklikken naar laag 2 en/of 3.

Laag 1
• De pensioenregeling ‘in 5 minuten’.
• In deze eerste laag worden alle belangrijke onderdelen genoemd.

Laag 2
• De pensioenregeling ‘in 30 minuten’.
• Deze tweede laag gaat dieper in op alle informatie uit laag 1.

Laag 3
• De pensioenregeling ‘in detail’.
• Deze derde laag bevat documenten, zoals het pensioenreglement, het jaarverslag en de statuten. Alle informatie uit laag 1 en 2 komt ook terug in laag 3.

Pensioen 1-2-3 is een gezamenlijk initiatief van de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars. Onderzoeken van zowel de sector zelf, als van het ministerie van SZW, tonen aan dat Pensioen 1-2-3 een begrijpelijk, volledig en aantrekkelijk alternatief is voor de startbrief.

Pensioenwet
Pensioenopbouwstelsels

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.