Logo
  • Nieuws
  • 17 augustus 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: De Volkskrant

Loonconflicten in meerdere sectoren

Het loonconflict en de stakingen bij de politie breiden zich uit naar andere sectoren. Ook onderwijzers, belastingambtenaren, douaniers en openbaar vervoerders zijn het niet eens met de loonafspraken die het kabinet vlak voor de zomervakantie heeft gemaakt met vooral kleinere vakbonden. Vooral in het stadsvervoer is er actiebereidheid, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

Beeld Loonconflicten in meerdere sectoren

Het kabinet heeft een loonsverhoging van 5 procent voor twee jaar voorgesteld. Het kabinet gaat ervan uit dat de verlaging van de pensioenpremie wordt omgezet in loon voor de 600.000 ambtenaren.

Pensioenopbouw versoberd

Volgens Ruud Kuin, vicevoorzitter van de vakcentrale FNV wordt de onrust onder de leden vooral veroorzaakt doordat ambtenaren er per saldo slechts 0,85 procent per jaar bij krijgen. Na vier jaar nullijn blijkt daar geen waardering uit, aldus de vicevoorzitter in de VK. “Het grootste deel van de loonstijging betalen de mensen zelf doordat de pensioenopbouw voor ambtenaren wordt versoberd. De deal levert de overheid zelfs geld op via de belastingen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.