Logo
  • Nieuws
  • 10 juni 2015
  • Bron: AWVN

Lichte versnelling in cao-onderhandelingen

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 125 cao's afgesloten. Hoewel dit nog steeds minder is dan de 200 akkoorden die in andere jaren tot stand kwamen in dezelfde periode, betekent dit wel een lichte versnelling in de onderhandelingen.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse cao-bericht. AWVN, als adviseur van werkgevers betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen, verwacht dat in het tweede deel van het cao-jaar deze versnelling zal doorzetten.

Loonstijging

Sinds de tweede helft van 2013 bevindt de loonontwikkeling zich rond het niveau van 1,6 procent. Ook de 23 in mei tot stand gekomen cao's hebben een gemiddelde loonstijging van 1,54 procent. Voor geheel 2015 bedraagt de gemiddelde loonafspraak 1,59 procent. De werkgeversvereniging voorziet dat dat niveau in de rest van 2015 ongeveer gelijk blijft. Cao-akkoorden die ná 2015 aflopen en waarvoor dus de stijging voor geheel 2015 vastligt, vertonen een gemiddelde loonstijging van 1,56 procent op twaalfmaandsbasis. Dit is een fractie lager dan 2014, toen de gemiddelde contractloonstijging uitkwam op 1,59 procent.

Inflatie

Opvallend is, dat de lage inflatie geen invloed lijkt te hebben op cao-resultaten. Hoewel de geldontwaarding ver achterblijft bij de verwachtingen, blijkt dit de hoogte van de loonafspraken niet neerwaarts te beïnvloeden. Wel is het bekende patroon zichtbaar van hogere contractloonafspraken in exportgeoriënteerde sectoren en lagere contractloonafspraken in sectoren gericht op de binnenlandse markt (zoals de financiële en zakelijke dienstverlening en de overheid).

In onderstaande afbeelding vindt u de gemiddelde afgesproken loonstijging per afsluitmaand en het aantal afgesloten akkoorden (2015):

Benchmark nu gratis uw beloningsbeleid

Wilt u uw beloningsbeleid onder de loep nemen? Wilt u weten of u in vergelijkbare functies hoger of lager betaalt dan elders in Nederland? Neem dan geheel kosteloos deel aan de 20e editie van het Nationaal Beloningsonderzoek 2015. Na uw deelname weet u op medewerkersniveau of u marktconform beloont. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.