Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: De Volkskrant

Heerts (FNV) waarschuwt tegen werkgevers die willen ont-cao-en

FNV-voorzitter Ton Heerts roept burgers op ‘sociaal’ te stemmen tijdens de Provinciale-Statenverkiezingen. Heerts waarschuwt met name tegen de werkgevers en tegen VVD en D66, die zouden suggereren dat collectieve afspraken uit de tijd zijn zo bericht de Volkskrant.

Beeld Heerts (FNV) waarschuwt tegen werkgevers die willen ont-cao-en

Heerts windt zich in een interview met de krant op over de tijdgeest waarin geen plaats meer is voor collectieve afspraken, de kern van het vakbondswerk. “Het is ont-cao-en, ont-collectiviseren, ont-solidariseren. Leve het individu. Dat wordt mooi verpakt hoor, ook door partijen als VVD en D66. Dan gaat het over mensen in hun kracht zetten enzo. Blablabla.”

Volgens de vakbondsvoorzitter is er maar een kleine toplaag die druk is met innoveren. Het overgrote deel is echter bezig met door met arbeid hun inkomen te verdienen of kan niet meekomen. Maar deze groep telt volgens Heerts nauwelijks meer mee.

Verzekeringen vs voorzieningen

Ook de PvdA kan niet op zijn steun rekenen. Hij verwijt sommige leden de geschiedenis van het sociale stelsel niet te kennen. “Sommigen weten niet van het bestaan van werknemersverzekeringen, volksverzekeringen en voorzieningen. Laat staan het verschil. Een verzekering geeft een recht, bij een voorziening moet je maar afwachten of je wat krijgt van de gemeente omdat gemeenten voorzieningen bieden. Ik noem het de aalmoes van de wethouder. Verzekeringen worden nu veel te gemakkelijk voorzieningen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.