Ketenregeling: pas op voor opvolgend werkgeverschap
Wanneer een werkgever een werknemer in dienst wil nemen voor bepaalde tijd, is het slim om te controleren of er geen sprake is van 'opvolgend werkgeverschap'. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een uitzendkracht in dienst wordt genomen of als een werknemer overgaat naar een zusteronderneming waarmee een nauwe band bestaat. Als dit het geval is kan dit betekenen dat er een arbeidsovereenkomst ontstaat voor onbepaalde tijd en de werknemer doorbetaling van het loon eist.
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan twee keer worden verlengd. Daarnaast kan de totale duur van de periode dat arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd worden gesloten niet meer bedragen dan 36 maanden. Een eventuele volgende arbeidsovereenkomst is altijd aangegaan voor onbepaalde tijd, tenzij de keten langer dan drie maanden onderbroken is geweest. De keten wordt niet onderbroken indien elkaar opvolgende werkgevers moeten worden aangemerkt als elkaar ‘opvolgende werkgevers’ in de zin van de wet. Dit laatste geldt ook indien de arbeidsovereenkomst met de eerste werkgever is geëindigd wegens faillissement en de tweede werkgever de werknemer opnieuw in dienst neemt.
Voorbeeld:
Een werknemer is al jaren als technisch medewerker voor onbepaalde tijd in dienst van een (eerste) werkgever. Op een gegeven moment wordt deze werkgever in staat van faillissement verklaard, waarna de arbeidsovereenkomst met de werknemer door de curator wordt beëindigd. De failliete onderneming wordt vervolgens overgenomen door een andere (tweede) werkgever. Deze besluit de werknemer opnieuw in dienst te nemen, ditmaal op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Nadat de overeengekomen termijn van een jaar was gepasseerd, werd de werknemer medegedeeld dat de arbeidsovereenkomst niet zou worden verlengd. Vervolgens heeft de werkgever vanaf de gestelde einddatum geen loon meer uitbetaald.
Geen hechte banden tussen verschillende werkgevers
De werknemer stelt dat hij binnen drie maanden weer in dienst is getreden bij een ‘opvolgend werkgever’, zodat de keten die al langer dan 36 maanden duurde is voortgezet. Hierdoor is, zo stelt de werknemer, een arbeidsovereenkomst ontstaan voor onbepaalde tijd en vordert hij doorbetaling van het loon.
De kantonrechter geeft aan dat er pas sprake is van ‘opvolgend werkgeverschap’, wanneer de werknemer bij de tweede werkgever enerzijds wezenlijk dezelfde werkzaamheden verricht en er anderzijds hechte banden bestaan tussen de eerste en de tweede werkgever. Hoewel de werknemer bij de tweede werkgever dezelfde werkzaamheden verrichtte als bij de eerste werkgever, is niet komen vast te staan dat er tussen de twee werkgevers hechte banden bestonden. De bedrijfsleiding bij de tweede werkgever had vrijwel geen kennis over de eerste werkgever, of over het functioneren van de werknemer bij de eerste werkgever. Van opvolgend werkgeverschap was daarom geen sprake en de arbeidsovereenkomst met de tweede werkgever is daarmee automatisch (van rechtswege) geëindigd.
Voorzieningenrechter Amsterdam, 28 februari 2013, LJN:BZ3529
Tip
Controleer bij het aannemen van personeel, hoe het staat met hun werkachtergrond en of deze 'opvolgend werkgeverschap' keten van toepassing is. Wanneer dit zo is, kan de nieuwe werkgever de keten doorbreken door ten minste drie maanden te wachten met de indiensttreding van de werknemer.