Logo
  • Nieuws
  • 19 augustus 2015

Zo pakt u werkstress aan

Werkdruk is een van de grootste risico’s in het werk; een derde van alle verzuim wordt hierdoor veroorzaakt. Buiten het persoonlijke leed, lopen de maatschappelijke kosten in de miljoenen. Voor bedrijven zijn de verzuimkosten hoog, en voordat verzuim optreedt, functioneren medewerkers beduidend slechter, produceren zij minder en maken ze meer fouten. Des te meer reden om echt werk te maken van werkdruk.

“In de Arbowet staat dat organisaties beleid moeten maken op psychisch-sociale arbeidsbelasting,” aldus Aar van Swieten, organisatiepsycholoog, gespecialiseerd in psychosociale arbeidsbelasting (PSA). “Dit houdt volgens de wet in dat je werk maakt van het verlagen van werkdruk.”

Werkdrukbeleid

Hij gaat verder: “Werkdruk is helemaal niet slecht, maar je voortdurend onder druk voelen staan veroorzaakt stress en stress is een sluipmoordenaar. Heel veel ziektes hebben een stresscomponent als basis, of het nu gaat om hart en vaatziekten of om diabetes. Uitval door langdurige werkdruk is meestal langdurig. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen”. De ontwikkeling van een actief werkdrukbeleid is bij uitstek een taak van HR. Alleen na een gedegen onderzoek naar de ervaren werkdruk kan een gericht beleid worden ontwikkeld. Dit kan per onderdeel of per functiegroep verschillen. Grofweg zijn er twee mogelijkheden, aldus van Swieten: “Of je voert een pakket maatregelen in om gericht de stressbronnen te verminderen of je vergroot de energiebronnen in je organisatie. Stressbronnen en energiebronnen zijn namelijk communicerende vaten”. Een gouden regel is: hoe hoger de eisen die aan medewerkers worden gesteld, hoe meer mogelijkheden ze moeten krijgen hun werk zelf te regelen.

Werkdrukbeleid is maatwerk

Maar zo’n werkdrukbeleid ontwikkelen heeft weinig zin. Organisaties verschillen in de mate van ‘volwassenheid’ wat betreft de aandacht voor arbeidsomstandigheden en ook dus voor werkdruk. Het werkdrukbeleid moet dan ook passen bij de cultuur en ambitie van het bedrijf. “Zicht hebben op de cultuur binnen je bedrijf is een eerste stap, wil beleidsmaatregelen aanslaan: aldus Van Swieten. Als dit en  ontwikkelingsambitie duidelijk is zijn heel veel maatregelen mogelijk de werkdruk binnen de perken te houden.

Werkdruk bespreekbaar maken

Van Swieten: “Het zou al een grote vooruitgang zijn als werkdruk bespreekbaar zou zijn binnen organisaties. Werkdruk wordt nog te veel gezien als “je werk niet aankunnen en daar komt niemand graag voor uit. Zowel medewerkers als leidinggevenden hebben hier nog een slag te maken. Werkdruk ervaren is een realiteit en een normaal onderdeel van werken en presteren, alleen als werkdruk (vaak in combinatie met belastende privé-omstandigheden) constant te hoog is niet afgewisseld kan worden door voldoende ontspanning, wordt het een risico. Dit risico moet bespreekbaar kunnen zijn en gevolgd worden door (tijdelijke) passende maatregelen. Dat is volwassen probleemoplossend gedrag. “je ogen sluiten voor de realiteit leidt tot mistoestanden en ziekte”: aldus Van Swieten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.