Logo
  • Nieuws
  • 8 april 2015
  • Lianne Bouman

Transformatie WAADI tot Wet flexibel werken

Op dinsdag 7 april j.l. heeft de Eerste Kamer de initiatiefwet flexibel (Wfw) werken, die de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) gaat omvormen, behandeld. Het initiatief komt van de Tweede Kamerleden Voortman (Groenlinks) en Pieter Heerma (CDA).

Dit initiatiefwetsvoorstel werd oorspronkelijk mede ingediend door het voormalige Tweede Kamerlid Van Gent (GroenLinks) en Van Hijum (CDA).

De initiatiefwet beoogt flexibel werken te bevorderen door de WAA te transformeren tot een Wet flexibel werken (Wfw). Deze wet moet bevorderen dat werknemers meer mogelijkheden krijgen om te telewerken en op voor hen gunstige tijden te werken.

Uitbreiding verzoekrecht werknemer

Werknemers kunnen bij hun werkgever een verzoek doen om de arbeidstijden en de arbeidplaats aan te passen. Nu kunnen werknemers alleen een verzoek doen om het aantal uren aan te passen. De termijn waarbinnen een werknemer een dergelijke aanvraag kan doen wordt met dit voorstel verkort van een jaar naar een half jaar na aanvang van het dienstverband. Na afwijzing of inwilliging van het verzoek moet de werknemer nu nog twee jaar wachten voordat hij een nieuw verzoek mag doen. Het voorstel bekort deze termijn tot één jaar.

Kleine werkgevers

De voorgestelde Wfw zal alleen van toepassing zijn op werkgevers die meer dan tien werknemers in dienst hebben. Werkgevers kunnen dan zelf een aparte regeling treffen met hun werknemers met betrekking tot het aanpassen van de arbeidsduur.

Op dinsdag 14 april a.s. zal de Eerste Kamer over dit wetsvoorstel stemmen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.