Logo
  • Nieuws
  • 31 maart 2015
  • Bron: vavdz

Afkoopregeling auto van de zaak niet meer aftrekbaar

Tot dit jaar kon je de afkoopregeling aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit komt regelmatig voor als een werknemer voortijdig van baan verandert en de auto van de zaak achterlaat. Sinds dit jaar is dit bedrag niet meer aftrekbaar. De Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) heeft de Belastingdienst gevraagd om deze aanpassing terug te draaien.

Beeld Afkoopregeling auto van de zaak niet meer aftrekbaar

Een afkoopregeling is een bepaling binnen de autoregeling van een bedrijf, die stelt dat de auto van de zaak bij uitdiensttreding meegenomen moet worden of dat er sprake is van een te betalen afkoopsom. Onder druk van kostenbesparingen zijn dergelijke bepalingen te vaak, te snel en te eenzijdig in autoregelingen opgenomen aldus VAVDZ. "Vereniging Auto van de Zaak is mordicus tegen welke afkoopregeling dan ook. Echter, praktijk is dat er veel werknemers zijn die bewust of onbewust voor een dergelijke regeling getekend hebben.

Tot en met 2014 stond in het Handboek Loonheffingen 2014 heel duidelijk aangegeven dat een dergelijke afkoopsom aangemerkt kon worden als eigen bijdrage, waarmee deze aftrekbaar was van de inkomstenbelasting. Dit was in voorkomende gevallen een schrale troost. In het Handboek Loonheffingen 2015 blijkt de afkoopsom opeens weggehaald. Een en ander lijkt gebaseerd op een uitspraak uit 1998, van nota bene 17 jaar geleden."

Advies van de vereniging aan alle zakelijke rijders is om de afkoopregeling wel af te trekken en zich te beroepen op opgewekt vertrouwen. De zakelijke rijder in kwestie heeft immers de autoregeling ondertekend met de op dat moment geldende regels in het achterhoofd. Martin Huisman, voorzitter van VAvdZ: “Dit is niet meer en niet minder dan tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen. De Belastingdienst heeft inmiddels van onze vereniging over dit onderwerp een brief gekregen, waarin wij hen om uitleg vragen en om het terugdraaien van deze aanpassing.”

Rapport Auto van de zaak

Geactualiseerd: de regels uitgelegd

Kent u de ins en outs van de wettelijke bijtellingregeling voor een auto van de zaak? Weet u precies wanneer wel en wanneer geen bijtelling is verschuldigd? Kent u de overgangsregeling voor een auto die al voor 1 juli 2012 aan uw werknemer ter beschikking stond? De 60-maandenregeling? Weet u dat de belastingdienst bij veel privékilometers een hogere bijtelling kan opleggen? Voor auto’s die in 2016 worden aangeschaft gaan weer nieuwe percentages bijtelling en BPM-tarieven gelden. Meer informatie en downloaden

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.