Leefstijl medewerker een gedeelde verantwoordelijkheid
Moet de werkgever zich meer bemoeien met de persoonlijke leefstijl van zijn medewerkers? De meningen hierover van HRM’ers zijn verdeeld. Een kleine meerderheid van 51 procent geeft aan geen behoefte te hebben aan adviezen rond duurzame inzetbaarheid, terwijl 49 procent aan geeft dergelijke adviezen wel op prijs te stellen.
Dat blijkt uit het vierde Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid van het Platform Duurzame Inzetbaarheid, onder 6200 HRM’ers uit grote organisaties in de zakelijke diensten, overheid en gezondheidszorg.
Consequenties werk
In het algemeen lijkt de grens te worden getrokken bij de gezondheid. Als de leefstijl van de medewerker gevolgen heeft voor het werk, mag de werkgever, volgens de meeste ondervraagden, de medewerker confronteren met de mogelijke consequenties.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Het onderzoek toont aan dat een meerderheid van 57 procent duurzame inzetbaarheid vooral als eigen verantwoordelijkheid ziet. Twee derde van de mensen die dit vinden, zegt dat besef te willen vergroten door met elke werknemer elk jaar minstens een ontwikkelgesprek te voeren. De conclusie is echter dat duurzame inzetbaarheid een gedeelde verantwoordelijkheid is van werkgever, werknemer en de overheid, want die hebben er alle drie belang bij. “Het gaat erom dat zowel de werkgever als de werknemer in gesprek zijn over hoe er een fit is en kan blijven tussen de eisen van de organisatie en het aanbod van de werknemer. Hoe zorgen wij samen voor een win/win situatie”, aldus een van de respondenten.
Duurzame inzetbaarheid: waar draait het om?
De meningen over wat duurzame inzetbaarheid precies is en hoe dit ingevuld moet worden zijn eveneens verdeeld. Terwijl sommigen dit zoeken in goede begeleiding van verzuim, denken anderen aan gezondheid en opleiding bevorderen, persoonlijke ontwikkelgesprekken, thuiswerk faciliteren en talenten opkweken. Toch zijn de meesten het hier mee eens: bij duurzame inzetbaarheid gaat het om plezier in je werk. “Doorlopend blijven bieden van uitdagingen die passen bij ervaring en leeftijd.”
Verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid
Het zijn vooral de HR-functionarissen en kennisspecialisten die zich dagelijks met het onderwerp bezighouden (73 procent). Hierna volgt de directie (36 procent) en het lijnmanagement, waarvan een kwart zich met duurzame inzetbaarheid bezighoudt.
Masterclass Duurzame inzetbaarheid
Een constructieve werksfeer en een hogere duurzame inzetbaarheid doen prestaties en productiviteit toenemen. Talenten en kwaliteiten worden opnieuw aangeboord waardoor de werknemer (en de organisatie) weet waar zijn/haar krachten liggen. Tijdens deze HR-masterclass krijgt u scans, tools en handvatten voor uw vitaliteits- en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Meer informatie