Verbeter personeelsretentie en behoud je toptalent
Het tekort aan talent blijft de grootste tegenwerking voor het succes en de groei van organisaties. Zonder medewerkers kom je niet ver, dus gaan we terug naar de kern: pak personeelsretentie aan! De vraag is niet meer of medewerkers vertrekken, maar wanneer en waarom. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie deze trend doorbreekt?
Beeld: Personio
De afname in personeelsretentie en de dreiging van talentverlies dwingen organisaties strategieën te ontwikkelen die medewerkers gemotiveerd en betrokken houden. In dit artikel bespreken we personeelsretentie en hoe het verbeteren hiervan bijdraagt aan het succes van jouw organisatie.
Waarom is personeelsretentie zo belangrijk?
Personio’s Workforce Pulse Study toont aan dat de 'trend van blijven' voorbij is en er in de komende 12 maanden een toename in ontslag wordt verwacht. Personeelsretentie gaat over het behoud van getalenteerde medewerkers op de lange termijn. Als we een stapje terugnemen, zien we dat afnemende personeelsretentie en het tekort aan medewerkers de druk op het werven van nieuwe medewerkers verhoogt.
Naast het behoud van personeel is het werven van nieuw personeel namelijk ook een uitdaging voor veel werkgevers. 71% vindt werving vandaag de dag veel moeilijker dan vijf jaar geleden. Het verlies van jouw talentvolle medewerkers verhoogt de druk op het werven van nieuwe mensen en deze uitdagingen zijn dus onlosmakelijk verbonden met elkaar. Het vervangen van een medewerker kost gemiddeld 6 tot 9 maanden salaris. Dit komt door de wervingskosten en het verlies aan productiviteit. Deze kosten nemen alleen maar toe naarmate het verloop stijgt. Een extra reden om personeelsretentie aan te pakken.
Oorzaken van afnemende personeelsretentie
Een veelvoorkomende oorzaak van de afnemende personeelsretentie is het gebrek aan duidelijke ontwikkelingsmogelijkheden en loopbaanperspectief. Hoewel salaris ook nog steeds een belangrijke factor is, blijkt uit het Personio Workforce Pulse onderzoek dat persoonlijke groei en werkzekerheid minstens zo belangrijk zijn. Daarnaast spelen factoren als werk-privébalans en een gevoel van zekerheid een grote rol bij het besluit om te blijven of te vertrekken. Wanneer deze zaken niet goed geregeld zijn, hebben medewerkers eerder de neiging om te vertrekken.
Loopbaanontwikkeling en werkzekerheid
Om medewerkers te behouden, moet je als organisatie investeren in hun loopbaanontwikkeling. Hier kunnen organisaties geheel hun eigen invulling aan geven, maar belangrijk is dat medewerkers duidelijke groeipaden binnen de organisatie zien. Zij willen namelijk weten dat er een toekomstperspectief is. Bedrijven die hier actief op inspelen, zien minder verloop en verbeteren dus hun personeelsretentie. Het bieden van werkzekerheid zorgt ervoor dat medewerkers zich veiliger voelen binnen hun huidige positie en langer trouw blijven aan hun organisatie.
Medewerkersbetrokkenheid als succesfactor voor personeelsretentie
Waar personeelsretentie draait om het behouden van talent, gaat betrokkenheid over het actief binden en motiveren van medewerkers binnen de organisatie. Betrokkenheid bouw je door vertrouwen en autonomie te geven, bijvoorbeeld door medewerkers te betrekken bij belangrijke besluiten of hen de vrijheid te geven hun werk flexibel in te delen. Bedrijven waar medewerkers zich betrokken voelen, hebben niet alleen lagere verloopcijfers, maar behalen ook betere resultaten op het gebied van productiviteit en klanttevredenheid. Personio’s Workforce Pulse Study benadrukt het belang van een bedrijfscultuur waarin vertrouwen, transparantie en flexibiliteit centraal staan. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en blijven bijdragen aan het succes van de organisatie.
Stappen zetten om personeelsretentie te verbeteren
Het behouden van medewerkers in 2024 vereist een actieve en strategische aanpak. Door in te zetten op loopbaanontwikkeling, flexibiliteit en werkzekerheid, kunnen bedrijven een cultuur creëren waarin medewerkers niet alleen blijven, maar ook optimaal presteren. De uitdagingen van vandaag bieden kansen voor organisaties om hun personeelsstrategie te versterken en zo het verlies van talent te voorkomen.