Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 18 september 2024
  • Personio Beeld: Personio

Aan de slag met datagedreven HRM

Wil je als organisatie echt het maximale uit je personeelsbeleid halen? Dan is het tijd om de kracht van data te omarmen. Ben je benieuwd hoe je dit aanpakt en welke voordelen en uitdagingen dit met zich meebrengt? In dit artikel delen we hoe datagedreven werken jouw HR-strategie versterkt.

Beeld Aan de slag met datagedreven HRM

Datagedreven is niet zomaar een buzzword; datagedreven HRM helpt jou namelijk om betere en meer gefundeerde beslissingen te nemen. In het wervingsproces kunnen bijvoorbeeld onbewuste vooroordelen in de selectie van kandidaten meespelen, wat leidt tot een gebrek aan diversiteit in het team. In plaats van enkel te vertrouwen op de intuïtie en subjectieve beoordeling van HR-managers, kun je beter verschillende tools gebruiken om sollicitaties te screenen.

Je zult zien dat de data-analyses sterker worden als je HR-data combineert met andere business data

Deze tools analyseren de cv's op basis van objectieve criteria zoals ervaring, vaardigheden, en relevante prestaties, zonder dat demografische gegevens zoals geslacht, leeftijd of achtergrond worden meegenomen in de eerste selectie. Datagedreven keuzes zijn dus objectief en verminderen het risico op bias aanzienlijk.

In de gratis masterclass ‘Datagedreven HRM’ onthult dataexpert Irma Doze hoe data de invloed van bias kan verminderen. Onze hersenen hebben de neiging informatie te filteren op basis van bestaande overtuigingen, wat kan leiden tot onjuiste conclusies.

 

Datagedreven HRM in de praktijk

Datagedreven HRM begint bij de identificatie van de juiste problemen en de keuze van de juiste strategieën om deze aan te pakken. Of het nu gaat om verbeteren van het wervingsproces, meten van werknemersbetrokkenheid of beheren van verzuim, data biedt inzicht en geeft je richting.

Het is één ding om bekend te zijn met datagedreven HRM, het is een ander ding om het ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Een voorbeeld hiervan is het meten van vitaliteit en verzuim. Door naar specifieke indicatoren te kijken, zoals nulverzuim en verzuimfrequentie, kun je niet alleen problemen identificeren, maar ook de oorzaken ervan begrijpen. Komt dit verzuim bijvoorbeeld vaak bij dezelfde afdelingen voor? En rond welke tijd? Liggen hier verbanden?

Belangrijke vragen die je bij datagedreven HRM moet stellen, zijn: wie is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de data? Welke tools en processen heb je nodig om deze te verbeteren? En niet te vergeten, hoe zit het met privacy en security? Het is essentieel om duidelijke richtlijnen en afspraken te hebben om de integriteit van de data te waarborgen.

Bedrijfsresultaten verbeteren met datagedreven HRM

Je zult zien dat de data-analyses sterker worden als je HR-data combineert met andere business data. Het combineren van datasets stelt je in staat om complexere analyses uit te voeren en meer strategische inzichten te verkrijgen.

Zo kun je bijvoorbeeld data over personeelsverzuim koppelen aan productiviteitscijfers of klanttevredenheid om te zien of er een verband is tussen de gezondheid van je personeel en de bedrijfsresultaten.

Daarnaast helpt het combineren van data om risico's op foute beslissingen te verkleinen, doordat je een completer beeld krijgt van de situatie. Dit is een onmisbaar onderdeel van een datagedreven HR-strategie, waarbij de juiste KPI's en geavanceerde analyses zorgen voor betere besluitvorming en optimalisatie van HR-processen.

Leiderschap in datagedreven HRM

Ten slotte speelt leiderschap een grote rol in het bevorderen van een datagedreven cultuur binnen een organisatie. Succesvolle leiders onderscheiden zich door hun visie, middelen en toewijding om data strategisch in te zetten. Ze inspireren, faciliteren en hebben zelf de nodige data-kennis om de transformatie naar datagedreven werken te leiden.

Ontwikkel een toekomstgerichte HR strategie: gratis masterclass

Ben je klaar om jouw HR-strategie te versterken met de kracht van data? Meld je dan nu aan voor de gratis exclusieve masterclass 'Datagedreven HRM' en leer hoe je HR-data kunt combineren met andere bedrijfsdata voor strategische inzichten. Ontdek tools, technieken en best practices om de processen binnen jouw organisatie te optimaliseren. Schrijf je in en begin de transformatie naar een datagedreven strategie!

 

Met HR-software voor het MKB automatiseert en vereenvoudigt Personio jouw HR-taken. Zodat je tijd overhoudt voor wat echt belangrijk is: mensen!
Bezoek de website of boek een online demo!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.