Technologie wordt gezien als één van mogelijke oplossingen voor de arbeidskrapte binnen bepaalde sectoren. De daadwerkelijke effecten van technologie zijn echter nog niet duidelijk. TNO onderzoekt of en onder welke voorwaarden technologie de arbeidskrapte tegen kan gaan. De eerste resultaten zijn inmiddels bekend.

In het project ‘Van krapte naar kans: technologie als gamechanger’ wordt onderzocht of en onder welke voorwaarden verschillende vormen van technologie (arbeidsbesparend en arbeidsondersteunend) de arbeidskrapte kunnen bestrijden.

De focus ligt daarbij op het creëren van de juiste randvoorwaarden zodat werknemers deze technologie willen en succesvol kunnen gebruiken, en motiverend en betekenisvol werk kunnen (blijven) doen zo meldt TNO.

Inmiddels is het project halverwege en is in een tussenrapport de potentie van diverse technologieën voor het verminderen van personeelskrapte beschreven. De eerste resultaten van het project suggereren dat technologie veelbelovend kan zijn, met name in sectoren zoals de groot- en detailhandel en de gezondheids- en welzijnszorg.

Potentie van technologieën voor het verminderen van personeelskrapte in de gezondheids- en welzijnszorg.

 

Arbeidsbesparende technologie

Een voorbeeld van arbeidsbesparende technologie zijn drones in de landbouw die in plaats van mensen of bemande machines ingezet worden voor de besproeiing en monitoring van gewassen.

Arbeidsondersteunende technologie

Een voorbeeld van arbeidsondersteunende technologie is de inzet van slimme brillen om informatie of werkinstructies te projecteren en daarmee het uitvoeren van een taak of actie te vergemakkelijken.