Werken naar vermogen: sluit u zich ook aan bij de grote werkgevers?
Minister Donner en staatssecretaris Klijnsma van SZW zijn enthousiast over de initiatieven van een aantal grote werkgevers om binnen hun bedrijf werkplekken te creëren voor personen met een arbeidsbeperking. De werkgevers zelf geven aan meer mogelijkheden te willen bieden.
Begin dit jaar startten bedrijven zoals NS, Nuon, NXP en Philips projecten om in het kader van hun lopende werkgelegenheidsinitiatieven werkplekken te creëren voor personen met een arbeidsbeperking. KPN, Ordina en Alliander sluiten zich aan bij dit initiatief. De bedrijven willen naar eigen zeggen graag meer ervaring opdoen in het werken met de doelgroep. Dit vanuit het langetermijnperspectief waarin door de vergrijzing weer personeelstekorten worden voorzien.
Werken naar vermogen
De werkgeversinitiatieven zijn volgens Donner en Klijnsma van belang om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen bij een reguliere werkgever. Deze omslag staat centraal binnen de pilots ‘Werken naar vermogen’ om de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking te verhogen en de nieuwe Wajong voor jonggehandicapten die per 1 januari 2010 van start gaat. De nadruk ligt bij alletwee op de arbeidsontwikkeling van de werknemer en het verhogen van de arbeidsparticipatie.
Pilots
De projecten die zich richten op meer werkplekken bij werkgevers voor mensen met een arbeidsbeperking maken deel uit van vier pilots om de kansen van mensen met een arbeidsbeperking op de reguliere arbeidsmarkt te verbeteren. De pilots die zich richten op de sw-bedrijven en de werkpleinen zijn vrijdag 9 oktober van start gegaan.
Loondispensatie
Voor de pilot waar de inzet van het instrument loondispensatie centraal staat moet een wettelijke basis worden gecreëerd. Het wetsvoorstel hiervoor is inmiddels aan de Tweede Kamer aangeboden.