Weet u om te gaan met werknemers met kanker?
Steeds meer werknemers met kanker kiezen ervoor om tijdens de behandelingen te blijven werken. Hoe gaat u als werkgever met deze werknemers om? En met werknemers wiens partner of kind getroffen wordt door deze ziekte? Wij hebben voor u een aantal aanbevelingen op een rij gezet.
Ruim 80.000 mensen krijgen jaarlijks kanker. De ziekte wordt tegenwoordig in een vroeg stadium ontdekt en behandelingen verbeteren. Daardoor neemt ook de kans toe dat iemand kanker overleeft. U kunt dus steeds vaker te maken krijgen met een werknemer die kanker heeft of heeft gehad.
De duur van de re-integratie van een werknemer is afhankelijk van de vorm van kanker waar de werknemer aan lijdt en het verloop van de herstelperiode. Gemiddeld gaat het om circa zes á negen maanden, voordat een werknemer weer deel gaat nemen aan het werkproces.
Aantal belangrijke re-integratie-inspanningen
- Houd regelmatig contact met de werknemer (als hij dit op prijs stelt). Als hij door de behandelingen of tussen behandelingen door niet in staat is om te werken, blijf dan contact houden. Het maakt de terugkeer naar werk gemakkelijker.
- Neem hem zijn eigen werk niet af, ook al heeft hij er meer tijd voor nodig dan vóór zijn ziekte. Hij behoudt er zijn zelfrespect mee en geeft hem het gevoel er nog steeds bij te horen.
- Stel een plan van aanpak op voor werkhervatting. Maak twee verschillende scenario's: een scenario voor als de werknemer zich fit voelt en een ander scenario voor als hij zich minder goed voelt. Vergeet niet, dat ook al is de werknemer ‘genezen’ verklaard, hij nog maandenlang vermoeid kan zijn als gevolg van bestraling en chemotherapie.
- Houd intensief contact met de bedrijfsarts. Hij is degene die het re-integratieprogramma opstelt en een onderbouwd advies geeft over de mogelijkheden en onmogelijkheden
- Wanneer een collega als gevolg van terminale kanker niet meer terugkeert op de werkvloer, ontstaat een andere situatie. Toch zijn korte communicatielijnen en oprechte aandacht ook dan van grote waarde. De omgeving van een kankerpatiënt waardeert het zeer dat er belangstelling is van bedrijfsarts, werkgever en collega’s. Ook na het overlijden.
- Het overlijden van een werknemer komt bij collega’s vaak hard aan. Het is verstandig nazorg te regelen, bijvoorbeeld via het beschikbaar stellen van een vertrouwenspersoon.
- Informeer met grote regelmaat naar de gezondheidstoestand van de partner of het kind van een werknemer. Vraag wat u voor hen kan betekenen en heb er begrip voor dat deze werknemer vaker verlof nodig heeft, bijvoorbeeld voor de begeleiding bij bestralingen.