Logo
  • Nieuws
  • 29 november 2010
  • Lianne Bouman

Vage verzuimklachten kosten veel geld

Vage klachten vormen een groot probleem op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van bedrijfsarts Rob Hoedeman. Zijn onderzoek toont aan dat 15 procent van de werknemers die langdurig verzuimen (meer dan 78 dagen) dit doet als gevolg van onverklaarbare lichamelijke klachten.

Beeld Vage verzuimklachten kosten veel geld

Het onderzoek van Hoedeman werd vijf jaar geleden opgestart in samenwerking met ArboNed en Achmea. Voor het onderzoek bezocht de promovendus diverse praktijken en ondervroeg mensen op basis van enquêtes, waarna hij doorvroeg naar de problemen van die mensen. Hieruit kwam een percentage werknemers die met vage klachten kampten. Naast de 15 procent verzuimende werknemers door vage klachten, was er ook nog een groep van 40 procent, die in mindere mate te maken had met vage klachten.

 

Focus op werk

Dat mensen met vage klachten vaak lang thuis zitten is volgens Hoedeman helemaal niet nodig. Hij begrijpt wel dat de bedrijfsarts en werkgever hiertoe besluiten, omdat ze meer hebben aan een gezonde werknemer. Maar voor de werknemer is het beter weer snel aan de slag te gaan. Dat geldt natuurlijk voor de werkgever ook, want hij moet de zieke werknemer 104 weken zijn loon door betalen.

 

Door meer te oriënteren op een terugkeer naar het werk in plaats van op ziekte, zal de werknemer ‘gedemedicaliseerd’ worden. Veel verzuim blijkt niet medisch te zijn. Allerlei factoren kunnen gezondheidsklachten beïnvloeden: persoonlijkheid, werkhouding, privéomstandigheden, arbeidsomstandigheden, opvattingen van behandelaars, et cetera.

 

Tips

  • Praat eerder over verzuim dan over ziekte gesproken wordt
  • Kijk eerder naar mogelijkheden dan naar klachten
  • Spreek eerder met een arbeidsdeskundige dan met een arts

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.