Logo
  • Nieuws
  • 24 februari 2011
  • Miranda Panse

'Sociale zekerheid moet op de schop'

Door de vergrijzing dreigen de Ziektewet, de Werkloosheidswet, de Arbeidsongeschiktheidswet en de Nabestaandenwet onbetaalbaar te worden. Deze wetten moeten dus worden aangepast. Daarvoor pleit minister Henk Kamp van Sociale Zaken in de Volkskrant.

Beeld 'Sociale zekerheid moet op de schop'

De economie moet blijven draaien op minder werkenden, aldus Kamp. Dit is een nieuwe situatie voor de sociale zekerheid. Voor alleen al de zorg van ouderen zijn 600.000 mensen nodig. Tal van sociale wetten moeten opnieuw worden bekeken vanwege deze omslag in de beroepsbevolking en de krappere arbeidsmarkt.

 

Overigens staat er geen nieuwe wetgeving op het gebied van sociale zekerheid gepland in het regeerakkoord van VVD en CDA en ook niet in het gedoogakkoord met de PVV. Kamp verwacht echter ook buiten de PVV om een Kamermeerderheid hiervoor te vinden.

 

Ontslagrecht

Kamp oppert verder een herziening van de ontslagregels. Nu wordt bij grootschalig ontslag het personeel ingedeeld in leeftijdsgroepen. Per groep wordt de laatst aangenomen werknemer ontslagen. “Wie een bedrijf begint, selecteert zelf personeel. Als je bedrijf in een dip komt en je moet inkrimpen, zou ik zeggen dat je zelf mag bepalen met wie je door wilt gaan om te overleven en te groeien," aldus Kamp. Volgens het regeer- en gedoogakkoord zou het ontslagrecht echter ongemoeid blijven.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.