Plannen voor kortere uitkering flexwerker
Vakbonden en werkgevers zijn tegen de plannen van het Kunduz-akkoord om in de ziektewet de ruim 1 miljoen flexwerkers nog maar drie maanden recht te geven op een uitkering, tegen twee jaar nu. Dit meldt De Volkskrant.
“Het is goed dat er prikkels komen om het ziekteverzuim terug te dringen. Maar als flexwerkers anders worden behandeld dan mensen met een vaste baan, maakt dat de tweedeling tussen flex en vast groter - en dat willen wij niet,” zegt Aart van der Gaag, directeur van uitzendkoepel ABU.
Moderniseren Ziektewet
Minister Kamp van Sociale Zaken wil per 1 januari de Ziektewet moderniseren. Alleen zieke werknemers met een vast contract houden recht op twee jaar loondoorbetaling. De plannen waren in 2010 een bijzin van het regeer- en gedoogakkoord van het kabinet-Rutte en zijn dit jaar geruisloos overgenomen in het Kunduz-akkoord. De Eerste Kamer behandelt het wetvoorstel begin oktober.
Flexwerkers zijn vaker ziek en het aantal flexwerkers dat na twee jaar arbeidsongeschikt wordt, stijgt. Met de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters wil minister Kamp daaraan een einde maken. Vangnetters zijn werknemers zonder vaste baan. De wet levert een besparing op van 269 miljoen euro.
Re-integratieproblemen
Ook het UWV, verantwoordelijk voor de re-integratie van de dan werkloze flexwerker, waarschuwt voor grote problemen. “Het gebeurt wel dat mensen re-integreren, maar de kansen zijn klein,” zegt een woordvoerder van de uitkeringsinstantie. “Een bouwvakker met een versleten rug kan een baan op kantoor zoeken. Toch lukt dat eerder bij zijn oude werkgever dan bij een werkgever die hem niet kent en aarzelt om iemand vanuit de ziektewet een baan te geven,” aldus het UWV.