Logo
  • Nieuws
  • 11 mei 2011
  • mr. Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Niet meewerken aan re-integratie: loon stopzetten of opschorten?

Een werknemer in de functie van internationaal vrachtwagenchauffeur is al geruime tijd arbeidsongeschikt. De werknemer wordt geadviseerd te solliciteren naar ander werk. Als hij dit weigert, besluit de werkgever de loonbetaling op te schorten.

Beeld Niet meewerken aan re-integratie: loon stopzetten of opschorten?

Het UWV concludeert in het door de werknemer aangevraagde deskundigenoordeel dat de werknemer ongeschikt is voor zijn eigen functie. Tevens is vastgesteld dat er bij de werkgever geen herplaatsingsmogelijkheden zijn. En dat de werkgever door de werknemer te ondersteunen met het vinden van een andere baan bij een andere werkgever voldaan heeft aan haar re-integratie-inspanningen.

Loon opschorten of stopzetten?

De weigering van de werknemer om mee te werken aan herplaatsing was voor de werkgever reden het loon op te schorten met ingang van 15 juni 2007. Na het deskundigenrapport van het UWV is de loonuitbetaling vervolgens op 23 juli 2007 stopgezet. De werknemer heeft zich naar aanleiding van het rapport weer beschikbaar gehouden om extern op zoek te gaan naar passend werk met behulp van een re-integratiebureau. De werkgever voldoet daarop – vanaf het moment dat de werknemer zich beschikbaar heeft gesteld – het eerder stopgezette loon.

 

Het Hof Leeuwarden is van oordeel dat de werkgever het loon over de periode dat het loon is opgeschort, ook moet voldoen. Dat de werkgever bedoeld heeft het loon stop te zetten, maar daarvoor onjuiste terminologie heeft gebruikt, komt voor haar eigen rekening.

 

Hof Leeuwarden, 29 maart 2011, LJN: BQ0686

 

Tip:

Laat u goed adviseren wanneer in geval van re-integratie het loon kan worden stopgezet of kan worden opgeschort.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.