MKB onderschat besparing verzuimaanpak
Het MKB lijkt het verzuimprobleem te onderschatten. Van de MKB’ers in Nederland denkt 43 procent niets te kunnen besparen door verzuim aan te pakken. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo uitvoerde in opdracht van Delta Lloyd.
Een ruime meerderheid van de bedrijven denkt ziekteverzuim wel grotendeels of in enige mate te kunnen beïnvloeden, maar slechts een derde van de bedrijven neemt ook daadwerkelijk maatregelen. De MKB-ondernemers die invloed op het verzuim denken te kunnen hebben, verwachten gemiddeld 2.800 euro per jaar te besparen door een beter verzuimbeleid. Het gaat in totaal om 214 miljoen euro bij 76.000 bedrijven.
Grootste klacht
MKB’ers storen zich er het meest aan dat de vervanging van zieke werknemers vaak moeizaam verloopt en dat planningen en afspraken met klanten veranderen. Daarnaast vormen de administratieve rompslomp en de contacten met soms weinig coöperatieve arbodiensten een veelgehoorde klacht. De gemakzucht bij de werknemers scoort ook hoog.
Ziekteverzuim uitbesteden
Driekwart van de bedrijven heeft een arbodienstregeling of ziekteverzuimverzekering. Daarbij is de trend dat grote bedrijven minder vaak een ziekteverzuimverzekering afnemen dan kleine bedrijven. Daarnaast nemen kleine bedrijven vaker zelf maatregelen tegen ziekteverzuim, zoals het aanpassen van de werkplek en het begeleiden van zieke werknemers.
Crisis
Bijna negen op de tien bedrijven in de zakelijke dienstverlening en driekwart van de bedrijven in de industrie en bouw geeft aan dat het verzuim het afgelopen jaar niet veranderd is of zelfs licht gedaald is. De economische crisis lijkt niet noemenswaardig van invloed te zijn op het ziekteverzuim.