Logo
  • Nieuws
  • 21 augustus 2012
  • Mariel Hovemann

Minder ziekteverzuim door thuiswerken

Thuis- en telewerk blijkt het ziekteverzuim te kunnen reduceren en het aantal gewerkte uren door arbeidsgehandicapten te kunnen verhogen. Dit en meer blijkt uit de trendrapportage Belemmerd aan het werk van het SCP.

Beeld Minder ziekteverzuim door thuiswerken

In 1990 bedroeg het ziekteverzuim nog 7,0 procent. Sinds 2007 is dit stabiel op 4,2 procent. Het verzuim van vrouwen, laagopgeleiden en mensen met een vast contract is relatief hoog. 55-Plussers verzuimen minder vaak, maar wel langer dan jongeren. Het totaal aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WAO, WIA, WAZ en Wajong) is afgenomen van 950.000 in 2000 naar ruim 800.000 in 2010. Na een jarenlange stijging is de instroom in de Wajong in 2011 afgenomen zo blijkt uit het rapport.

 

Moeilijk aan het werk

De arbeidsdeelname van gedeeltelijk arbeidsongeschikten nam in de periode 2002-2010 iets af van 60 procent naar 57 procent. Dit komt volgens de onderzoekers onder meer doordat de gemiddelde leeftijd steeg en ouderen minder kansen hebben op de arbeidsmarkt. De arbeidsdeelname van volledig arbeidsongeschikten bleef in deze periode stabiel op 12 procent. Nederland neemt wat betreft de arbeidsdeelname van mensen met een langdurige aandoening ten opzichte van andere EU-landen een middenpositie in. De arbeidsparticipatie van gezonde mensen in Nederland behoort tot de hoogste van Europa.

 

Uitgaven arbeidsongeschiktheid

Gemiddeld over de 27 EU-landen steeg het aandeel werkenden dat zich in een jaar ziek meldt van 37 procent in 2000 naar 43 procent in 2010. In Nederland daalde dit aandeel van 52 procent naar 49 procent. Het aandeel arbeidsongeschikten in Nederland daalde ook, terwijl dat in de meeste EU-landen toenam. Het aandeel personen in de beroepsbevolking met een arbeidsongeschiktheidsuitkering (8 procent) en de uitgaven van Nederland aan arbeidsongeschiktheid (2 procent van het BBP) zijn vergeleken met andere EU-landen echter nog steeds zeer hoog.

 

Thuis- en telewerken

Verder blijkt dat het ziekteverzuim van werknemers die thuis- en telewerken is een half procentpunt lager dan dat van werknemers die dat niet doen. Bij arbeidsgehandicapten is het verschil meer dan 2 procentpunt. Ook werken mensen met een arbeidshandicap meer uren wanneer zij thuis- en telewerken. Thuis- en telewerken biedt dus enige mogelijkheden om het verzuim te reduceren en de arbeidsdeelname van mensen met een gezondheidsbeperking te vergroten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.