Minder re-integratie in 2011 dan jaar eerder
Eind 2011 volgden bijna 230.000 personen in Nederland een re-integratietraject dat werd aangeboden door een gemeente. Dat waren ruim 17.000 minder dan een jaar eerder zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Ook blijkt uit de cijfers dat personen jonger dan 45 jaar naar verhouding vaker een re-integratietraject volgen dan 55-plussers. Zo is van de bijstandsontvangers met re-integratie 60 procent jonger dan 45 jaar, terwijl deze groep de helft van de bijstandsontvangers uitmaakt. Voor bijstandsontvangers van 55 jaar en ouder geldt het omgekeerde.
Re-integratie uit bijstand
Twee derde van alle personen met re-integratie heeft een bijstandsuitkering. Ook niet-uitkeringsgerechtigden kunnen bij een gemeente aankloppen voor een re-integratietraject. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de re-integratie van personen in de bijstand.
Loonkostensubsidie
Bijna 8 procent van alle personen met een re-integratietraject werkt met een loonkostensubsidie aldus het CBS. Loonkostensubsidies komen naar verhouding het meest voor bij re-integrerende 55-plussers. Van hen had 15 procent eind 2011 gesubsidieerde arbeid. Een deel hiervan bestaat nog uit zogenaamde Melkert-banen (gestart vóór 2004).