Maakt u kanker al bespreekbaar?
Één op de drie Nederlanders krijgt in zijn/haar leven kanker, waarvan 40 procent bij diagnose tussen de 5 tot 64 jaar is. Daarmee is de kans dat bedrijven op de werkvloer met kanker worden geconfronteerd aanzienlijk. Reden voor KWF Kankerbestrijding om de ‘Bewuste Werkvloer’ te lanceren, een programma waarmee werkgevers het onderwerp kanker binnen hun bedrijf bespreekbaar kunnen maken.
Met het programma Bewuste Werkvloer ondersteunt KWF Kankerbestrijding organisaties bij gezond werkgeverschap. Bewuste Werkvloer is erop gericht medewerkers te bereiken via hun werkgever en dient zowel het belang van de medewerker als van het bedrijf waar deze werkzaam is. Organisaties die deelnemen aan het programma krijgen toegang tot de kennis en contacten van KWF. Daarmee kan KWF voorlichting op maat op de werkvloer bieden. Dit betreft specifieke informatie over werk en kanker, en ondersteuning bij het gebruiken en uitleggen ervan. Binnen het programma biedt KWF diverse hulpmiddelen om werknemers te informeren en stimuleren zoals informatiebijeenkomsten en interventies die ‘meer bewegen’ stimuleren. Indien gewenst is er persoonlijke begeleiding van HR-professionals, onder meer om kanker bespreekbaar te maken. Wanneer een organisatie volwaardig deelneemt aan het programma, kan deze in zijn interne en externe communicatie het label Bewuste Werkvloer voeren.
Preventie
Een gezonde leefstijl verlaagt het risico op kanker met 35-50 procent. De keuze voor gezond gedrag wordt sterkt beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving, dus ook door het werk. Bewuste Werkvloer helpt medewerkers te stimuleren om meer met gezond gedrag bezig te zijn en daarmee de kans op kanker te verkleinen. Daarnaast draagt verbetering van de leefstijl bij aan verlaging van het verzuim en vergroting van de inzetbaarheid van de medewerkers. Als alle organisaties in Nederland met de investering in een duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers 1 procent daling van het ziekteverzuim realiseren, levert dat naar schatting jaarlijks een besparing op van 2,6 miljard aan maatschappelijke kosten.
Omgaan met kanker
Circa 70 procent van de mensen met kanker is, na diagnose en behandeling, na 1,5 jaar weer terug op de werkvloer. Werk biedt afleiding, structuur, sociale contacten en zingeving en kan daarmee zelfs van invloed zijn op het herstel. Leidinggevenden en collega’s kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Bewuste Werkvloer wil werkgevers en medewerkers ondersteunen in de opvang en begeleiding van collega’s met kanker.
Ook voor medewerkers die in hun directe omgeving worden getroffen door kanker is de ziekte bijzonder impactvol. Inmiddels combineert 1 op de 8 medewerkers zijn baan met een vorm van mantelzorg. Omdat één op de drie Nederlanders door kanker getroffen wordt, is de kans groot dat er binnen een organisatie werknemers zijn die voor een kankerpatiënt zorgen of op een andere manier hulp bieden. Het programma van KWF Kankerbestrijding wil helpen het gesprek over mantelzorg op de werkvloer te voeren om zo tot een beter begrip te komen.
Samen met werkgevers
Het programma Bewuste Werkvloer is samen met een aantal grote werkgevers opgezet en draagt ook op de zakelijke markt bij aan de doelstellingen van KWF Kankerbestrijding: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven. Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding: “Veel grote organisaties hebben intern al de nodige gezondheidsprogramma’s lopen. Bewuste Werkvloer kan hier als module aan toegevoegd worden. Wij zijn van mening dat kanker, door de omvang én de impact hiervan, als onderwerp niet mag ontbreken.” Aanvullend aan het programma onderzoekt KWF Kankerbestrijding samen met werkgevers en werknemers de mogelijkheden voor het opzetten van fondsenwervende activiteiten. Zo gaan het bedrijfsleven en KWF Kankerbestrijding samen actief de strijd aan tegen kanker.
Ga voor meer informatie over het programma Bewuste Werkvloer naar www.kwfkankerbestrijding.nl/bewustewerkvloer.