Logo
  • Nieuws
  • 27 september 2010
  • Dagmar Hendriks

Maak een grapje en voorkom een burn-out

Stress op de werkvloer is niet bevorderlijk voor het werkproces. Weglopen van de werkplek, boos worden, maar ook humor kan stress voorkomen. Humor kan zelfs de kans op een burn-out van uw medewerkers verkleinen.

Beeld Maak een grapje en voorkom een burn-out

Psycholoog Sibe Doosje deed onderzoek naar gevoel voor humor op het werk en promoveert 1 oktober op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht. Ook is Doosje oprichter van de humoracademie.

 

Volgens zijn onderzoek lijkt het zinvol om humoristisch omgaan met stress bij werknemers te bevorderen. “Ook is het aan te raden om bij werknemers met een dreigende burn-out op te letten op hun gevoel voor humor. Als iemand humor minder waardeert of er niet zo vrolijk van wordt, kan dat een signaal zijn dat iemand opgebrand raakt.”

 

Herken een burn-out

In beide gevallen geeft Doosje het advies om humor te gebruiken voordat een situatie al te stressvol wordt. “Humor kan weliswaar niet genezen, het kan wel stress voorkomen. Mensen met een burn-out maken evenveel grappen als gezonde mensen, maar in het waarderen van grappen en in vrolijkheid blijven ze achter op gezonde personen.”

 

De verwachting dat mensen met een burn-out een meer negatieve humorstijl, zoals cynisme, zouden hebben, kwam niet uit. “Wel gebruikt deze groep minder positieve humorstijlen dan de groep gezonde mensen. Een positieve humorstijl is de neiging humor te gebruiken die ten doel heeft een ander of jezelf te helpen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.