Logo
  • Nieuws
  • 8 september 2010
  • Dagmar Hendriks

Langdurig zieke werknemer moeilijker in Ziektewet

Werklozen die langdurig ziek zijn moeten voortaan ander, vergelijkbaar werk zoeken voordat zij in de Ziektewet kunnen komen. Deze groep komt nu al in de Ziektewet als zij hun eigen werk niet meer kunnen doen. Vaak zijn er echter wel mogelijkheden om de langdurig zieken aan een andere baan te helpen.

Beeld Langdurig zieke werknemer moeilijker in Ziektewet

Minister Donner van Sociale Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat hij bezig is met een onderzoek om de wet hiervoor aan te passen. Hij wil het werk meer centraal zetten, zodat er een balans ontstaat tussen inkomensbescherming en activering van mensen.

Nadruk op werkbevordering

Momenteel ligt de nadruk vooral op het verstrekken van een uitkering. Hierdoor blijven acties om deze zieken weer te laten meedoen in de werkomgeving uit. De langdurig zieken zullen steeds afhankelijker worden van een uitkering.

Minister Donner verwacht dat met een nieuwe wet (in 2013) 5.000 personen minder in de Ziektewet komen. Tegelijk zouden 8.000 mensen meer met een Ziektewetuitkering aan de slag moeten zijn. Momenteel ontvangen ongeveer 85.000 personen een Ziektewetuitkering.

Aanpassing WW-uitkering

Het kabinet is al bezig met aanpassing van de Ziektewet. Afgelopen vrijdag heeft de minister een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer waardoor de WW-uitkering niet langer verlengd wordt met de termijn dat een werkloze ziek is. Deze aanpassing moet zieke werknemers prikkelen zo snel mogelijk weer werk te zoeken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.