Casemanager mag niet op stoel bedrijfsarts zitten
Volgens de RNVC (beroepsvereniging voor Register Casemanagers) is er na de invoering van de ‘casemanager’ in de verzuim- en arbeidsongeschiktheidswetgeving een wildgroei aan niet-medische verzuimbegeleiders ontstaan. Het onthouden van medische begeleiding aan zieke werknemers baart hen zorgen.
Pieter Rodenburg van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde gaf al eerder aan steeds vaker waar te nemen dat casemanagers de toegang van werknemers tot de bedrijfsarts belemmeren. Volgens Rodenburg is het zelfs voorgekomen dat casemanagers een medische diagnose stelden.
De RNVC stelt dat een deel van de niet-medische verzuimbegeleiders niet deskundig is en een ongewenste aanpak hanteert. RNVC-voorzitter, Robin van Emmerik, benadrukt dat Register Casemanagers wel werken volgens een professionele en kwalitatief hoogwaardige standaard. Volgens hem kennen de leden van RNVC de wet- en regelgeving rondom verzuimbegeleiding en sociale zekerheid tot in de finesses.
Strenge voorwaarden
De beroepsvereniging beklemtoont dat ze open staat voor samenwerking en overleg met alle medische en andere professionals om haar kwaliteitstandaard nog verder te verbeteren. Ook geeft ze aan dat ze haar leden aanspreekt op hun handelen en dat er een klachtenloket is. Verder benadrukt de RNVC dat voor het beroepsregister strenge inschrijvingsvoorwaarden, (bij)scholingseisen en een gedragscode gelden. Ook kan de vereniging leden royeren.
Casemanager
Volgens RNVC mag van een Register Casemanager zonder meer worden verwacht dat deze niet op de stoel van de medicus gaat zitten. De casemanager moet weten dat hij geen medische diagnose kan stellen, maar dat hij daarvoor een bedrijfsarts nodig heeft.
Tip: Zorg dat de medische diagnose van de bedrijfsarts helder is en dat snel duidelijk wordt welke begeleiding en activering de werknemer verder nodig heeft. Als de diagnose te lang uitblijft of zelfs onjuist is, zorgt dat voor langere verzuimduur of nog grotere problemen. Niet voor niets geeft de Arbowet aan dat u als werkgever de plicht heeft zich in verzuimbegeleiding te laten bijstaan door een bedrijfsarts of een arbodienst die een gespecialiseerde medicus inschakelt.