Bore-out: werknemers raken ziek van verveling
Door de crisis is er in veel bedrijven minder werk, waardoor medewerkers zich gaan vervelen. Die verveling blijft vaak als werknemers worden overgeplaatst naar afdelingen waar het nog wel druk is. Veel van die werknemers werken dan onder hun niveau. Dit schrijft Arbo-online.nl.
Uit onderzoek van het Researchcentrum van Onderwijs en Arbeidsmarkt blijkt dat een derde van de academici en twintig procent van de hbo’ers onder hun niveau werkt. Peter Werder en Philippe Rothline schrijven in hun recente boek Diagnosis Boreout dat werknemers ziek kunnen worden van verveling en een bore-out krijgen.
De klachten daarvan lijken op die van een burn-out. Volgens Irene Houtman, onderzoeker bij TNO, kan je een bore-out niet gelijkstellen aan een burn-out. Bij de bore-out is onbekend hoe het ziekteproces ontstaat. Verder bestaan er geen betrouwbare cijfers over het aantal gevallen.
Te weinig prikkels
Lia Scholten, arbeids- en organisatiedeskundige bij Achmea, herkent het verschijnsel. Zij krijgt ongeveer eens in de paar weken een onderbelaste werknemer op bezoek. Scholten stelt dat werkgevers vooral op bore-out moeten letten als er veel jongeren werken, omdat die gewend zijn aan multitasken. “Als die mensen te weinig prikkels krijgen, gaan ze zich ziekmelden.”
Koos van der Spek van de interne arbodienst van Siemens benadrukt dat HR en leidinggevende regelmatig contact moeten zoeken met academici die onder hun niveau werken. Ze kunnen die medewerkers laten weten dat ze op termijn weer interessanter werk krijgen. Daarnaast raadt Van der Spek aan rond te kijken of er geen interessante, afdelingsoverstijgende projecten zijn voor de medewerkers.
Tip: Houd rekening met bore-out als u bij een werknemer verschijnselen ziet als moeheid, lusteloosheid en depressiviteit. Zorg ervoor dat uw bedrijfsarts dit ook doet.