Zo betrapt u cv-fraudeurs
Het valt momenteel niet mee om geschikte nieuwe medewerkers te vinden. Werkgevers dreigen daardoor minder kritisch te worden in hun aannamebeleid. Met alle risico’s van dien, want hoe pikt u notoire cv-leugenaars er tussenuit?
Overdrijven in een cv mag, maar wanneer is er ronduit sprake van liegen? Dat is bijvoorbeeld het geval bij het verzwijgen van perioden van ziekte of werkloosheid (‘gaten’ in het cv) of het liegen over de reden van vertrek bij de vorige werkgever. Ook het opgeven van niet (meer) bestaande referenties of een referentie die ‘toevallig’ net in het buitenland zit, kan natuurlijk niet door de beugel. Bij het voorleggen van gefalsificeerde diploma’s en certificaten is er zelfs sprake van valsheid in geschrifte.
Hoe kunt u dit ondervangen? Vijf tips om cv-fraude te voorkomen:
- Wees duidelijk. Als u een screening overweegt, meld dit dan in de vacaturetekst en van tevoren aan de sollicitant.
- Vraag om inzage in originele diploma's. Kopieën zijn veel makkelijker te vervalsen dan originelen.
- Stel open vragen. Zo wordt de sollicitant gedwongen in te gaan op bepaalde zaken, zoals de redenen waarom hij bij zijn vorige werkgever is vertrokken of een poos in het buitenland heeft verbleven.
- Plan hooguit drie sollicitatiegesprekken op een dag. Zo'n gesprek vraagt veel energie. De kans is groot dat u bij het laatste gesprek niet meer alert bent.
- Wees niet zuinig. Als er geen tijd is om sollicitanten goed na te trekken, verzuim dan niet uit financiële overwegingen een extern (recherche)bureau hiervoor aan te trekken.