Werkgevers en kandidaten lopen elkaar online mis
Werkgevers en werknemers hebben moeite elkaar online te vinden op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Deze intransparantie heeft verschillende oorzaken, onder andere een te afwachtende houding van zowel werkgevers als werknemers.
De resultaten wijzen uit dat zowel werkgevers als werknemers een afwachtende houding hebben als het gaat om het online zoekgedrag. Beide geven er de voorkeur aan gevonden te worden in plaats van actief op zoek te gaan naar de perfecte kandidaat of de perfecte baan. “Een beetje als schieten met een kanon op een mug”, aldus Manola van Diest van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. “In de zoektocht naar talent kan de werkgever die weet hoe hij die ene perfecte kandidaat kan bereiken, echt het verschil maken.”
Tekort aan personeel
Ondanks de huidige werkloosheid is er tegelijkertijd sprake van schaarste aan ‘the right man for the job’. Er zijn nog steeds specifieke sectoren met een groot aantal moeilijk vervulbare vacatures. Te denken valt hierbij aan de ICT-, zorg- en technieksector. Het gaat niet alleen om kwantitatieve mismatches, ook kwalitatief sluiten vraag en aanbod op de arbeidsmarkt niet altijd naadloos aan.
Eenzijdig zoekgedrag
Werknemers maken bij het online zoeken naar een baan voornamelijk gebruik van maar één oriëntatiebron of internetsite. Vaak kiezen ze uitsluitend voor een zoekmachine, zoals Google.nl of een jobagent. Deze maken zij aan bij werkgevers- en vacaturesites evenals jobaggregators, waardoor periodiek de nieuwste vacatures in hun mailbox binnenlopen. De werkzoekende wordt pas actief als er een interessante vacature binnenkomt. Deze afwachtende manier van zoeken leidt ertoe dat lang niet altijd de perfecte vacature wordt gevonden. Uit het onderzoek blijkt dat werkzoekenden vaak over onvoldoende vaardigheden beschikken in het kiezen van de juiste zoektermen. Zij blijven vaak hangen in een algemene website en een vaste zoekterm, terwijl het verstandig zou zijn ook nichesites in te zetten en met synoniemen en andere trefwoorden te zoeken. Sommigen zorgen daarnaast voor het uploaden van hun cv bij vacaturebanken en het bijwerken van hun LinkedIn en Facebookpagina. Maar daar blijft het veelal bij.
Afwachtend
Werkgevers vertonen vergelijkbaar afwachtend gedrag. Zij plaatsen hun vacatures op de eigen site of de recruitmentsite en wachten vervolgens af wie er reageert. In vaktermen wordt dit ook wel het ‘Post & Pray’ principe genoemd. Het ontbreekt werkgevers vaak aan tijd en expertise om het zoeken naar kandidaten effectief aan te pakken.