Logo
  • Nieuws
  • 18 juni 2008
  • Peter van den Hout

Strijd om geschikt personeel steeds internationaler

In de huidige krappe arbeidsmarkt begint de zoektocht naar personeel steeds internationalere trekjes te vertonen. Het gaat hierbij zowel om hoogopgeleide specialisten als vakmensen in de bouw en land- en tuinbouwsector.

Beeld Strijd om geschikt personeel steeds internationaler

Dit komt naar voren in het onderzoeksrapport ‘Human Capital in de 21ste eeuw’, dat onderzoeksbureau The Bridge uitvoerde in opdracht van ABN AMRO. Volgens de onderzoekers is versoepeling van de regelgeving omtrent immigratie dringend nodig om te voorkomen dat de groei van de Nederlandse economie afvlakt.

 

“Nu het tekort echt pijn begint te doen is het aannemelijk dat – in navolging van de UK – een versoepeling van de immigratieregels voor specialisten zal worden doorgevoerd,” aldus Han Mesters, Sector Banker Zakelijke Dienstverlening bij ABN AMRO. “De huidige schaarste heeft voor sommige buitenlandse bedrijven in Nederland al de vraag opgeworpen of de activiteiten niet verplaatst moeten worden naar een land waar de ‘pool’ van beschikbare professionals groter is.”

 

Scholingsmodel
Verder blijkt uit het rapport dat opleiding van goede vakmensen zoals lassers, pijpfitters en steigerbouwers essentieel is om het behoud van echt vakwerk in ons land te kunnen waarborgen. Mesters: “Het scholingsmodel van Duitsland kan hier als voorbeeld dienen. Het land maakt nog steeds - en met succes - gebruik van een model op basis van het principe van middeleeuwse leerling, gezel en leermeester.”

 

30%-regeling

Bent u bekend met de 30%-regeling? Deze regeling bepaalt dat aan werknemers die vanuit het buitenland worden geworven een belastingvrije vergoeding van ten hoogste 30% van het loon kan worden gegeven. Daarbij moet aan de volgende eisen worden voldaan:

 

  • Specifieke deskundigheid van de werknemer: alleen als deze schaars is of niet beschikbaar op de Nederlandse arbeidsmarkt, mag de regeling worden toegepast.
  • De beoordeling vindt plaats op basis van opleidingsniveau, beloningsniveau en voor de functie relevante werkervaring. Standaard gaat de Belastingdienst bij dat laatste punt uit van 2,5 jaar; er kan echter ook bij kortere werkervaring sprake zijn van specifieke deskundigheid, dus moet ieder geval toch individueel worden beoordeeld.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.