Aantal werknemers geholpen door sectorplannen verdubbeld
Het aantal mensen dat is geholpen door sectorplannen is verdubbeld vergeleken met een half jaar geleden. Dit komt neer op ongeveer 150.000 werknemers. Dit is het tussenresultaat van de 76 sectorplannen die sociale partners en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitvoeren. Dat meldt de Rijksoverheid.
Het aantal zal de komende tijd nog verder stijgen. De meeste plannen moeten nog voor de helft worden uitgevoerd en een deel moet nog starten. Dit schrijft minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer.
Ondersteunen
In totaal werden bijna 19.000 werknemers aan het werk geholpen, onder andere op 17.000 leer-werkplaatsen. 86.000 werknemers zijn om- of bijgeschoold waardoor zij beter voorbereid zijn op de nieuwe eisen die hun werk stelt, 12.000 werknemers zijn ondersteund bij het vinden van een andere baan en ruim 27.000 werknemers zijn geholpen om langer gezond te kunnen blijven werken. Verder is de samenwerking in de regio tussen de verschillende organisaties zoals werkgevers, gemeenten en UWV versterkt. Deze samenwerking zal voortaan beter blijven, verwachten de meeste betrokken partijen in de regio.
150 miljoen euro over
In de plannen maakten de sociale partners afspraken in de regio of sector om mensen aan het werk te houden of te helpen. Werkgevers en werknemers konden een sectorplan indienen bij minister Asscher die geld beschikbaar stelde, op voorwaarde dat de bonden en werkgevers tenminste de helft bijlegden. Dat kan nu niet meer, maar de uitvoering van de plannen gaat de komende tijd nog wel verder.
Vorige week maakte minister Asscher bekend dat er 150 miljoen euro over blijft van de sectorplannen. Dit geld besteedt de minister onder meer aan persoonlijke begeleiding van werklozen door UWV. Ook komen er werkbrigadiers die bedrijven adviseren over de inzet van mensen die een andere baan zoeken, komt er extra geld voor omscholing en behouden mensen een WW-uitkering tijdens hun omscholing naar een nieuwe baan (de zogenaamde Brug-WW).