Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 5 juni 2024
  • Onefit

Chronische vermoeidheid op de werkvloer voorkomen. Enkele tips

Bijna een derde van de werkende Nederlanders herinnert zich niet wanneer zij zich voor het laatst echt uitgerust voelden en bijna een kwart van hen ervaart langdurige emotionele uitputting zo blijkt uit recent onderzoek van OneFit. Wat kun je doen om chronische vermoeidheid op de werkvloer te voorkomen of te verhelpen?

Beeld Chronische vermoeidheid op de werkvloer voorkomen. Enkele tips

Maar liefst één op de tien werkende Nederlanders voelt zich niet goed op het werk. Een belangrijke oorzaak van dit gevoel is dat een kwart van de werkenden (24%) moeite heeft met het stellen van duidelijke grenzen op het werk zo blijkt uit onderzoek van OneFit. Denk hierbij aan het aannemen van te veel taken, of het niet naleven van standaard werktijden, zoals overwerken of in het weekend doorwerken.

‘Beweging en sporten faciliteren is een gemakkelijke en effectieve stap binnen een breder vitaliteitsprogramma’

21 procent geeft daarnaast aan veel stress op het werk te ervaren en bijna een kwart (24%) voelt zich overwerkt. Werkomstandigheden hebben een grote invloed op de mentale gesteldheid van medewerkers. Zo ervaart een kwart van werkend Nederland al maandenlang dat er te veel van hen wordt gevraagd en heeft nog eens een kwart moeite om werkgerelateerde zaken thuis los te laten.

Een derde van de Nederlanders geeft zelfs aan behoefte te hebben een aantal weken vrij te zijn en zeventien procent is momenteel bang voor een burn-out.

De cijfers liegen er niet om, vermoeidheidsklachten zorgen voor een enorme uitputtingsslag op zowel het lichaam als de geest. Werk aan de winkel dus, maar wat kun je als werkgever betekenen?

Signaleren en motiveren

Het is misschien een beetje een open deur, maar het begint bij het signaleren van het probleem. Kari Littley, expert op het gebied van employee wellbeing bij OneFit: “Burn-outs komen helaas steeds vaker voor. Het lijkt bijna alsof het bij het werkende leven hoort. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom moeten we er echt waakzaam op zijn dat het niet iets is waar we aan gewend raken. Hiervoor ligt er een verantwoordelijkheid bij werkgevers, maar ook bij de medewerkers zelf. Zo hebben medewerkers de verantwoordelijkheid om zich aan hun werktijden te houden, hun eigen grenzen te bewaken en aan de bel te trekken wanneer zij voelen dat ze uitgeput raken.

De werkgever moet op zijn beurt de eerste symptomen van een burn-out weten te signaleren bij medewerkers. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen door regelmatig bij medewerkers in te checken om te bespreken hoe het met ze gaat, of door het (half)jaarlijks afnemen van een onderzoek naar het welzijn van de medewerkers. Verder raad ik aan om een collega aan te sporen gedurende de werkdag tijd voor zichzelf te plannen als je merkt dat diegene zijn eigen grenzen voorbijgaat."

Happy body, happy mind

Hoe stimuleer je medewerkers om tijdens de werkdag tijd voor zichzelf te nemen? Idealiter vult een medewerker dit zelf in, maar we hebben wellicht een tip: beweeg! Als werkgever kun je dit actief ondersteunen. Het faciliteren van beweging en sporten is een gemakkelijke en effectieve stap binnen het uitvoeren van een breder vitaliteitsprogramma. Kari Littley: "Bied tijdens een werkdag bijvoorbeeld de mogelijkheid om een yoga- of meditatieles te volgen. Dat is beter dan dat iemand langdurig uitvalt. Zo voorkom je samen dat iemand langzaam onderuitglijdt."

Als werkgever kun je dus toestaan dat medewerkers tijdens werktijd sporten, of misschien nog wel beter (en leuker); ga samen als team sporten. De voordelen zijn talrijk: medewerkers voelen zich krachtiger, mentale gezondheid en slaap verbeteren, teambuilding krijgt een boost, en creativiteit neemt toe. Bovendien, als medewerkers tijdens werktijd al aan beweging doen, hoeven ze dat niet ook nog na werktijd te doen. Dit geeft hen meer tijd voor gezin, hobby's, avondactiviteiten, of gewoon rust. Je zult zien dat het algehele stress verlaagt en zorgt voor een betere werk-privébalans. Kortom, een win-win situatie en een mooie eerste stap richting een gezonder werkklimaat met minder uitval en nieuwe energie!

Over OneFit en het onderzoek

De gepresenteerde cijfers in dit artikel komen uit een whitepaper van OneFit (download hier gratis). Het whitepaper is gebaseerd op een onderzoek dat is uitgevoerd door MarktEffect onder 2.010 werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder. OneFit is een platform waar meer dan 1.000 sport- en wellnessfaciliteiten op zijn aangesloten en waar members van de app gemakkelijk workouts kunnen boeken. OneFit kan als secundaire arbeidsvoorwaarde, op een fiscaal gunstige manier worden aangeboden aan medewerkers van bedrijven. Meer weten over bedrijfsfitness via OneFit? Bezoek onze website.

OneFit is het meest flexibele en diverse zakelijke sportabonnement van Nederland. Met OneFit hebben jouw medewerkers toegang tot meer dan 1.000 sportscholen, studio's en wellnessfaciliteiten. Ze kunnen kiezen uit meer dan 50 sportcategorieën via onze handige app. Naast individuele sessies kunnen jouw collega's ook gezamenlijk een aantal verschillene workouts boeken, afhankelijk van het type membership dat ze kiezen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.