Logo
  • Nieuws
  • 8 juni 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: NBO

Welke soort variabele beloning is gebruikelijk bij uw organisatie?

In 2014 was bij ruim een kwart van de bedrijven geen variabele beloning aanwezig. Dat is in 2015 wellicht anders aangezien bedrijven bezig zijn met verdergaande individualisering en andersoortige variabele beloning. Hoe staat het er bij u voor?

Beeld Welke soort variabele beloning is gebruikelijk bij uw organisatie?

Uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2014 onder 200 organisaties blijkt dat bij ruim een kwart van de respondenten geen variabele beloning aanwezig is. Terwijl bij een ruime meerderheid een individuele bonus gebaseerd op prestaties van de medewerker wordt uitgekeerd.

Collectieve bonus

De grootste categorie daarna vormt de collectieve bonus, bijvoorbeeld in de vorm van een winstdeling, die bij bijna een kwart van de respondenten voorkomt. Bij ‘andere vormen’ van variabele beloning worden genoemd: een incidentele bonus, een niet-verzuimbonus, gratificatie en het uitreiken van waardecheques.

Benchmark nu gratis uw beloningsbeleid

Wilt u uw beleid ten aanzien van loon en arbeidsvoorwaarden onder de loep nemen? Wilt u weten of u in vergelijkbare functies hoger of lager betaalt dan elders in Nederland? Neem dan geheel kosteloos deel aan de 20e editie van het Nationaal Beloningsonderzoek. Na uw deelname weet u op medewerkersniveau of u marktconform beloont.
Het Nationaal Beloningsonderzoek is het langstlopende onderzoek onder werkgevers naar de beloningsverhoudingen in Nederland. Human Capital Group verzamelt, analyseert en interpreteert in samenwerking met HR Strategie de ontwikkelingen op het gebied van beloning en arbeidsvoorwaarden in Nederland. Meer informatie en deelnemen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.