Logo
  • Nieuws
  • 18 december 2015
  • Lianne Bouman

Verwerk loon uit vroegere dienstbetrekking in totale fiscale loonsom

U mag het loon uit vroegere dienstbetrekking voor het berekenen van de vrije ruimte meenemen. Dit is toegestaan als dit loon onder de 10 procent van de totale fiscale loonsom in 2015 valt. Is het echter hoger, dan telt dit loon niet mee voor de berekening van de vrije ruimte.

Beeld Verwerk loon uit vroegere dienstbetrekking in totale fiscale loonsom

Ook oud-werknemers kunnen dus van invloed zijn op de toepassing van de werkkostenregeling (WKR) binnen uw onderneming. Onder loon uit vroegere dienstbetrekking vallen onder meer een VUT- of pensioenuitkering en een ontslagvergoeding.

Tip

Vergeet daarom niet het loon uit vroegere dienstbetrekking in de berekening van de totale fiscale loonsom te verwerken.

Vergoedingen/verstrekkingen aan oud-werknemer

Als het gebruikelijk is dat oud-werknemers jaarlijks het kerspakket van u ontvangen en/of gebruik kunnen maken van de kortingsregeling voor producten uit uw bedrijf heeft dit invloed op de vrije ruimte. Met andere woorden: verminderen deze vergoedingen ‘verplicht’ de vrije ruimte (1,2 procent). U hebt dus niet de keuze deze verstrekkingen individueel te belasten bij uw oud-werknemers.

Samengevat betreft het de volgende vergoedingen en verstrekkingen aan oud- werknemers:

  • vergoedingen ter zake van producten uit eigen bedrijf voor zover uw actieve werknemers een zelfde vergoeding krijgen (denk hierbij aan de kortingsregeling voor producten uit uw eigen bedrijf);
  • verstrekkingen voor zover u die ook aan uw actieve werknemers geeft (denk hierbij aan bijvoorbeeld een kerstpakket).

Let op

Maak optimaal gebruik van de vrije ruimte. Binnen de WKR is het niet toegestaan een deel van het budget door te schuiven naar een volgend jaar. U hebt dus slechts tot 31 december van een kalenderjaar de tijd het budget voor dat jaar te benutten.

Werkkostenregeling

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.