Logo
  • Nieuws
  • 22 juni 2015

Steeds meer salarisverhoging op basis van meetbare resultaten

Meer dan een derde (36%) van de Nederlandse HR-managers verwacht dat de salarissen van hun medewerkers dit jaar stijgen. Dit blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half. Een opvallende trend is dat steeds meer bedrijven salarisverhogingen koppelen aan individuele prestaties.

Beeld Steeds meer salarisverhoging op basis van meetbare resultaten

Zo’n drie op de tien (31%) HR-managers geven aan het meest te zien in een salarisverhoging op basis van meetbare resultaten van de prestaties. Op die manier zouden extra salariskosten gelijk lopen met een stijging van productiviteit. Dit staat tegenover 20% die het aantal dienstjaren van de medewerker voorop stelt.

Prestaties, productiviteit en competenties

Waar vroeger het aantal dienstjaren vaak leidend was bij het toekennen van een salarisverhoging, is dit de afgelopen jaren steeds meer veranderd. Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland: “Tegenwoordig hechten werkgevers meer waarde aan individuele prestaties, productiviteit en competenties. Opvallend is ook dat bedrijven steeds transparanter worden wat betreft hun salarisbeleid, zodat beslissingen over het al dan niet toekennen van een salarisverhoging duidelijk zijn voor medewerkers. We zien dat deze transparantie een positief effect heeft op de algemene werktevredenheid.”

Bonussen

Hetzelfde geldt volgens Renken voor bonussen. “Zowel cashbonussen als bonussen in aandelen, warrants of opties zijn vaak gelinkt aan enerzijds bepaalde objectieven die vastgelegd worden in het begin van het jaar en anderzijds aan de resultaten van het bedrijf in het algemeen. Op deze manier kan het bedrijf financiële incentives koppelen aan geleverde prestaties en resultaten.”

Door welke van de volgende factoren zou u het meest geneigd zijn om een medewerker een salarisverhoging aan te bieden?

Extra verantwoordelijkheden naast de functie34%
Professioneel gedrag/samenwerken/teamwork32%
Meetbare resultaten van de prestaties31%
De periode sinds de laatste loonsverhoging25%
Bereidheid om te leren/vooruit te komen24%
Dienstjaren20%
Gemotiveerd18%
Risico dat medewerker naar concurrent gaat/tegenaanbod11%
Innovatief9%
Geen specifieke eisen/geen mening9%
 

 

Benchmark nu gratis uw beloningsbeleid

Wilt u uw beleid ten aanzien van loon en arbeidsvoorwaarden onder de loep nemen? Wilt u weten of u in vergelijkbare functies hoger of lager betaalt dan elders in Nederland? Neem dan geheel kosteloos deel aan de 20e editie van het Nationaal Beloningsonderzoek. Na uw deelname weet u op medewerkersniveau of u marktconform beloont. Meer informatie en deelnemen
 
 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.