Logo
  • Nieuws
  • 3 juni 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: Loonwijzer/Monsterboard

Loonkloof tussen man en vrouw wordt kleiner

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is afgelopen jaar afgenomen. Waar het gemiddelde bruto uurloon van de vrouw met €13,86 gelijk bleef, is het gemiddelde bruto uurloon van de man gedaald van €15,19 naar €14,72. Dit betekent dat de loonkloof 5,8 procent (€0,86 per uur) bedraagt, ruim drie procent minder dan het jaar ervoor. Hierdoor blijft het loonverschil tussen mannen en vrouwen verder afnemen. Ook in 2013 was er sprake van een daling van 5,8 procent. Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen in de financiële sector en de juridische sector is nog steeds groot. In de financiële sector is de kloof gegroeid van 8,4 procent naar 13,9 procent. In de juridische sector is de kloof gegroeid van 8,3 procent naar 11,3 procent. In de overige sectoren is de kloof beduidend lager.

Loonkloof vooral groot bij managers

De loonkloof is het grootst bij managers. Mannelijke managers verdienen fors meer dan vrouwelijke managers. De grootste kloof binnen deze beroepsgroep vindt plaats binnen de IT & Telecom sector en de financiële dienstverlening, waar de man nog steeds bijna 20 procent meer verdient dan de vrouw. In de transport & logistiek sector is de loonkloof het kleinst voor de managers. Desalniettemin verdient de mannelijke manager ook in transport & logistiek gemiddeld 10 procent meer dan de vrouwelijke manager.

Vrouwen zoeken vaker nieuwe baan

De loonkloof kan een reden zijn dat meer vrouwen op zoek zijn naar een nieuwe baan in vergelijking met mannen. 54 Procent van de vrouwen zijn dit jaar op zoek gegaan naar een nieuwe baan, tegenover 47 procent van de mannen. Tevens geeft 27 procent van de vrouwen aan onzeker te zijn over het inkomen, tegenover 17 procent van de mannen. Tot slot verwachten minder vrouwen een loonsverhoging in vergelijking met mannen; 45 procent tegenover 56 procent.

Benchmark nu gratis uw beloningsbeleid

Wilt u uw beloningsbeleid onder de loep nemen? Wilt u weten of u in vergelijkbare functies hoger of lager betaalt dan elders in Nederland? Neem dan geheel kosteloos deel aan de 20e editie van het Nationaal Beloningsonderzoek 2015. Na uw deelname weet u op medewerkersniveau of u marktconform beloont.
Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.