Logo
  • Nieuws
  • 2 juni 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Nu.nl

Kamer wil dat kabinet expatregeling heroverweegt

De Tweede Kamer wil dat het kabinet het fiscale voordeel waar expats in Nederland gebruik van mogen maken opnieuw bekijkt. SP en Groenlinks deden daartoe een oproep, een meerderheid van de Kamer stemde daarmee in zo meldt Nu.nl

Beeld Kamer wil dat kabinet expatregeling heroverweegt

Expats met een jaarsalaris van 36.705 euro hoeven over de eerste 30 procent van het brutoloon geen belasting te betalen. SP-Kamerlid Arnold Merkies zei te begrijpen dat er extra kosten voor gemaakt worden als een werknemer vanuit het buitenland in Nederland komt werken. De vergoeding moet echter wel in verhouding zijn aldus het kamerlid.

Werkelijke kosten

Volgens de Algemene Rekenkamer die onderzoek deed naar de zogenaamde 30%-regeling is het onduidelijk of de maatregel wel het gewenste effect sorteert. Er is volgens de Rekenkamer nooit onderzocht hoe hoog de werkelijke extra kosten zijn die deze werknemers moeten maken.

Vast bedrag

In plaats van een percentage zou Merkies liever zien dat expats een vergoeding krijgen. Ook moet daarbij op Europees niveau gedacht worden: Europese landen moeten elkaar niet in de weg zitten en werknemers van elkaar afnemen.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem liet vorige week tijdens het verantwoordingsdebat al weten de regeling niet te heroverwegen. Wel gaat hij de regeling evalueren, wat kan leiden tot aanpassingen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.